Thursday, November 26, 2009

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ «ΚΑΙΝΕ» ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

ΤΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ «ΚΑΛΠΑΖΟΥΝ». ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΕΩΝ ΚΑΤΑ 15% ΚΑΙ 1-2% ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ
Η Ελλάδα φαίνεται ότι μέσα στην παγκόσμια οικονομική ύφεση να αντιμετωπίζει την κατάθλιψη όλο και πιο έντονα. Κυρίως πιο εμφανής είναι τα πρόδρομα στοιχεία της κατάθλιψης όπως ο πανικός και η «καμένη» ψυχή (Burn-out).
Οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι άνδρες έχουν ακόμη μεγάλες αναστολές προκειμένου να εκδηλώσουν την κατάθλιψή τους. Η ντροπή που νοιώθουν για την καταθλιπτική τους κατάσταση είναι τόσο μεγάλη ώστε τους αποστασιοποιεί από κάθε ψυχιατρική βοήθεια.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η ασθένεια είναι απόλυτα θεραπεύσιμη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στα πρώτα στάδια.
Απλά το επιπλέον στρες της αποκάλυψης της αλήθειας κάνει κάποιους καταθλιπτικούς ακόμα πιο τρομαγμένους. Οι περισσότεροι ιδιαίτερα οι άνδρες καλύπτουν τα προβλήματα τους με περίσσια «μαεστρία» έτσι που το περιβάλλον αδυνατεί να φανταστεί τι συμβαίνει με αυτούς.
Μάλιστα στην Αμερική όπου το πρόβλημα είναι σαφώς εντονότερο λόγω του ότι η κατάθλιψη θεωρείται μια προσωπική αδυναμία βρήκαν για αυτή άλλο όνομα.
Τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης όπως, θλίψη, αδυναμία, απραξία κ.τ.λ. ονομάσθηκε Burn-out σύνδρομο.
Το «Burn-out» θεωρείται ταυτόσημο της καταθλιπτικής υπερφόρτισης και παράλληλα αποφεύγεται η χρήση του όρου κατάθλιψη που στην σύγχρονη κοινωνία είναι ιδιαίτερα «στιγματικός».
Οι ασθενείς αισθάνονται έτσι σαν «απλά θύματα» της εργασιακής υπερπροσπάθειας και της ασθένεια τους «τιμή» και στοιχείο του βιογραφικού τους.
Βέβαια η κατάθλιψη χτυπάει τους πάντες και ιδιαίτερα μέσα στο ακραία μελαγχολικό κλίμα της παγκόσμιας ύφεσης με αυξημένη δύναμη κυριολεκτικά όλους.
Πλούσιους, φτωχούς, άνδρες, γυναίκες, παιδιά κ.τ.λ. αυξάνοντας ραγδαία τον αριθμό των ασθενών και οδηγώντας την κοινωνία σε συνάθροιση αρρώστων.
Ακόμα και οι «επιτυχημένοι» κατά την σύγχρονη αντίληψη προσβάλλονται ραγδαία από την κατάθλιψη των υπολοίπων οδηγημένοι και αυτοί σε έναν πανικό χωρίς τέλος.
Όπως ο διαβήτης, η υπέρταση έτσι και οι καταθλίψεις είναι οργανικές παθήσεις.
Μόνο που το οργανικό πρόβλημα ξεκινάει απευθείας από τον εγκέφαλο. Νευροδιαβιβαστές όπως Ντοπαμίνη, Σεροτονίνη και Νοραδρεναλίνη συμμετέχουν στην ισορροπία του θυμικού. Όταν στις ουσίες αυτές διαταραχθεί η ισορροπία τους στον εγκέφαλο εμφανίζεται η κατάθλιψη διότι πλέον υπάρχει μια διαταραγμένη επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών σχηματισμών.
Όπως δείχνουν γονιδιακές και επιγενετικές έρευνες υπάρχει αφενός μια γεννετική προδιάθεση, αφετέρου δε υφίσταται και μια έντονη επίκτητη επίδραση που «κολλάει» πάνω στην προδιάθεση και μαζί δημιουργούν το υπόβαθρο της κατάθλιψης.
Για τα άτομα που έχουν μεγάλη κοινωνική επιβάρυνση με το ανάλογο άγχος από νεαρή ηλικία π.χ. όπως κακοποιημένα παιδιά δημιουργείται στον εγκέφαλο τους ένας «άξονας» με τα βλαπτικά για τα εγκεφαλικά κύτταρα ιδιαίτερα αυτά του ιπποκάμπου.
Ο «άξονας» αυτός του στρες όσο πιο δραστήριος είναι τόσο ανεβάζει την τοξική του δραστηριότητα με αποτέλεσμα να αφαιρεί ζωτικότητα και να αυξάνει την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων ιδιαίτερα στον «ιππόκαμπο».
Ο Ιππόκαμπος στον μεσεγκέφαλο είναι ιδιαίτερα διαφοροποιημένη συνάθροιση εγκεφαλικών κυττάρων με βασικό ρόλο στην λειτουργία της μνήμης και κυρίως των τραυματικών βιωμάτων. Έτσι λοιπόν σε προχωρημένα στάδια οποιασδήποτε μορφής καταγραφόμενος ερεθισμός του ιπποκάμπου ακόμα και με εξαιρετικά περιορισμένο τραυματικό περιεχόμενο προκαλεί μια αντίδραση τρόμου στον ιππόκαμπο και κατόπιν μια εξαιρετικής έντασης δίνη στον εγκέφαλο.
Μετά την δίνη αυτή ακολουθεί η εμφάνιση της κατάθλιψης σαν νόσημα ολοκλήρου του εγκεφάλου.
Και όμως, μια έγκαιρη βοήθεια μπορεί να τα αποτρέψει όλα αυτά.
Σήμερα με τις φαρμακευτικές δυνατότητες, την ηλεκτροθεραπεία και την χρήση των διακρανικών μαγνητικών ερεθισμών σε έγκαιρη χρήση, οι ασθένειες αυτές αντιμετωπίζονται εύκολα.

No response to “ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ «ΚΑΙΝΕ» ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ”

Leave a reply

Δημοφιλή άρθρα