Thursday, December 3, 2009

ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ 30% ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΕΝΑ 10% ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ. ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ.
Μια νέα μέθοδος που υπόσχεται κάτι παραπάνω στην θεραπεία της κατάθλιψης είναι ο κρανιακός ηλεκτρικός ερεθισμός.
Πρόκειται για μια πολύ παλιά τεχνική κάποιοι την συζητούν από την εποχή των Ρωμαίων ακόμη, η οποία τον τελευταίο καιρό βρίσκει εφαρμογές λόγω της τεχνικής βελτίωσης μικρομηχανημάτων που επιτρέπουνε την χρήση ηλεκτροθεραπείας και στον εγκέφαλο.
Συγκεκριμένα στις περιπτώσεις κατάθλιψης έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετούς ασθενείς και υπάρχουνε τον τελευταίο καιρό αρκετά άρθρα που επιβεβαιώνουν μια βελτίωση ή λόγω των βιολογικών αμύνων που παράγει ο ερεθισμός αλλά και λόγω της πιστοποίησης της εξομάλυνσης των διαταραχών του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι μετά από επανειλημμένες ηλεκτροθεραπείες διακρανιακού ερεθισμού επέρχεται μια ομαλοποίηση των "Α κυμάτων" τα οποία είναι και ενδεικτικά της ψυχικής υγείας και της ηρεμίας του εγκεφάλου.
Βέβαια ακόμη συζητιέται το πιθανόν Placebo αποτέλεσμα δηλαδή η φαινομενική βελτίωση που πιθανόν να έχει η θεραπεία στους ασθενείς αλλά όπως και να είναι, παρενέργειες δεν έχει και είναι δυνατή η χρησιμοποίηση της σε απέλπιδες περιπτώσεις.

No response to “ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ”

Leave a reply

Δημοφιλή άρθρα