Monday, December 14, 2009

Η ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΑ "ΘΕΩΡΟΥΜΕΝΑ" ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ.
Γίνεται μια απελπισμένη προσπάθεια από τους ειδικούς όλου του κόσμου πρώτα από όλα να καλύψουν το γεγονός ότι το θέμα της οικονομικής κρίσης τους κατέλαβε εξ’ απίνης. Κανένας από αυτούς με τα χιλιάδες πτυχία από τα διάφορα μεγάλα ινστιτούτα και οικονομικούς οργανισμούς δεν μπόρεσε να προβλέψει ή στο ελάχιστο, να πάρει κάποια διορθωτικά μέτρα για την καταστροφή που ήρθε. Βέβαια πολλοί ισχυρίζονται ότι το θέμα είναι ψυχολογικό δηλαδή η κλασσική ανθρώπινη "βουλιμία". Η βουλιμία λοιπόν υπεύθυνη για όλα.
Ο άνθρωπος τον τελευταίο καιρό κυνηγούσε χίμαιρες προσωπικές και οικογενειακές (το αυτοκίνητο μου, το ελικόπτερό μου, το σκάφος μου, το υποβρύχιο μου, το αεροπλάνο μου κ.τ.λ.) γενικώς μια σειρά από πράγματα τα οποία δεν χρειάζεται και καλείται να τα καλύψει οικονομικά με μια μελλοντική προϋπόθεση περισσότερης δουλειάς. Αυτό τώρα έγινε, η περισσότερη δουλειά ακόμη και αν υπάρχει η διάθεση δεν υπάρχει το αντικείμενο και η μεγάλη αυτή αδυναμία οδηγεί στην κατάθλιψη. Στην κατάθλιψη της ανικανότητας.
Και την ανικανότητα που οδηγεί επιπλέον η κατάθλιψη. Αυτά βέβαια είναι δύσκολο να τα παραδεχτεί κανείς αλλά δεν παύουνε να είναι πραγματικότητα. Πέφτοντας λοιπόν η ατομική απόδοση έχουμε μείωση του τζίρου, έχουμε μείωση της «χαρούμενης» ζωής, έχουμε ένα ψυχολογικό κενό για τον καθέναν που υπήρχε μέχρι τώρα σαν την λεγόμενη «shopping therapy».
Ερώτημα, αναστρέφεται αυτό; Φυσικά ναι. Φτάνει να γίνει αποδεκτό και να αρχίσει να ζει ο σύγχρονος άνθρωπος Ευρωπαίος και Αμερικάνος μέσα στις δυνατότητές του και να είναι αποφασισμένος να πληρώσει τις ψυχικές του απώλειες. Δηλαδή τα ψεύτικα όνειρα.

One response to “Η ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ”

Anna said...

Αν κατάλαβα καλά, το πρόβλημα του περισσότερου κόσμου είναι το αυτοκίνητο μου, το ελικόπτερό μου, το σκάφος μου, το υποβρύχιο μου, το αεροπλάνο μου κ.τ.λ και άλλα τέτοια τρελά όνειρα?
Αλήθεια τα πιστεύετε αυτά όταν ο βασικός μισθός είναι 700 ευρό και ζήτημα αν βρεις δουλειά πάνω απο τα τριανταπέντε?
Το πρόβλημα του περισσότερου κόσμου είναι η ΔΕΗ μου, το ενοίκιο μου, τα φροντιστήρια των παιδιών μου, ο οδοντίατρος μου κλπ...
Ίσος σεβαστέ συγγραφέα του sait να ζούμε σε διαφορετικούς πλανήτες.

Leave a reply

Δημοφιλή άρθρα