Tuesday, September 29, 2009

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΝΑ ΘΗΡΙΟ ΠΟΥ ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΤΑΙ

ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΙΝΔΥΝΟ Ν°1. ΤΟ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΔΑΜΑΖΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΑΓΩΓΗ.
Στην αμερικάνικη ψυχιατρική μετράνε τα πάντα. Με την λογική ότι οι αριθμοί δεν πέφτουν έξω ποτέ, μετράνε λοιπόν τα πάντα και ανάλογα με τα αποτελέσματα αντιδρούν.
Έτσι λοιπόν όταν είδαν τον αριθμό των καταθλιπτικών ασθενών να αυξάνεται περίπου κατά 40% την τελευταία 20ετία τρόμαζαν και αντιδράσανε. Ψάξανε περισσότερο και είδαν ότι κάθε 6ºς φοιτητής τους έχει μια περίθαλψη αναγκαία κατάθλιψη, 44-70 δισεκατομμύρια δολάρια διαφυγόντα κέρδη λόγω νοσηλείας. Μετά τα αποτελέσματα αυτή η διεθνής ιατρική κοινότητα μπήκε στην περιέργεια να δει και τι γίνεται με την κατάθλιψη και στις χώρες του τρίτου κόσμου. Η έκπληξη ήταν τεράστια όταν και εκεί διαπιστώθηκε ότι κατάθλιψη και καρδιοαγγειακά νοσήματα είναι στην πρώτη γραμμή νοσηρότητας.
Έτσι φτάνει κανείς στο συμπέρασμα ότι η κατάθλιψη δημιουργεί έναν βαθμό νοσηρότητας ανάλογο με την τύφλωση και την παραπληγία.
Για αυτό τον λόγο σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν δημιουργηθεί διακρατικές οργανώσεις και μηχανισμοί με προϋπόθεση την καταπολέμηση της σε γενικό και προσωπικό επίπεδο.

Monday, September 28, 2009

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΚΟΡΜΙ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ Ο ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΕΩΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Η κατάθλιψη καταστρέφεις όχι μόνο την ψυχή αλλά και το κορμοί. Καταθλιπτικοί ασθενείς παθαίνουν 3-4 φορές πιο τακτικά εγκεφαλικό ή καρδιακά έμφρακτα από ότι υγιείς. Επίσης παθαίνουν ευκολότερα οστεοπόρωση και προσβάλλονται από καρκίνους.
Μια από τις αιτίες αυτής της δραματικής εξέλιξης είναι ο έντονος μοντέρνος ρυθμός της ζωής, που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των πρώην ανατολικών κρατών που μετά το «άνοιγμα» τους στον δυτικό τρόπο ζωής αυτόματα ανέβηκαν και όλοι οι δείκτες των ψυχικών νοσημάτων και ιδιαίτερα της κατάθλιψης σε βαθμό ανάλογο των δυτικών κρατών.
Η πιστοποίηση λοιπόν ότι η διάρκεια της κατάθλιψης αποδυναμώνει το κορμί και προκαλεί την εξέλιξη σωματικών παθήσεων.

Tuesday, September 15, 2009

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ.
Η ενημέρωση λοιπόν είναι απαραίτητη από όπου και αν προέρχεται. Βέβαια, η πρώτη πηγή είναι ο θεράποντας γιατρός.
Κατανόηση χρειάζεται επίσης πολύ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι ο καταθλιπτικός υποφέρει και δεν προκαλεί ο ίδιος την κατάστασή του.
Σαφή όρια στην βοήθεια. Μην ξεχνάμε ότι ο καταθλιπτικός πρέπει να ξαναβρεί την δύναμη να διαχειριστεί ο ίδιος τη ζωή του.
Φροντίδα ώστε να μην αφήσετε τον ασθενή να σας μεταδώσει την καταθλιπτική του διάθεση.
Παρηγοριά. Η αίσθηση ότι είναι κάποιος κοντά και συμπαραστέκεται είναι ουσιαστική για τον ασθενή. Πρέπει να έχει το αίσθημα της αισιοδοξίας.
Συνέπεια. Εάν χρειάζεται ιατρική βοήθεια ή συνεργασία με τον γιατρό, πρέπει να είναι αρραγής.

Tuesday, September 8, 2009

ΤΟ ΑΛΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΤΑΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
Σε 1% περίπου υπολογίζεται η αυτοκτονικότητα στις περιπτώσεις κατάθλιψης. Από αυτούς τους ασθενείς το 15% φθάνει σε μια απόπειρα, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλη την γη, το 80% από αυτούς χαμηλών εισοδημάτων κυρίως σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Οι ηλικίες που εμφανίζεται η αυτοκτονικότητα αρχίζουν από 12-50 ετών.
Άρα δηλαδή πρέπει να προσέχουμε όλες τις περιπτώσεις όταν υπάρχει υπόνοια.
Ακόμη και παιδιά και να μην νομίζουμε ότι χαριεντίζονται όταν ανακοινώνουν κάτι τέτοιο.
Πρέπει η ειδική αντιμετώπιση να είναι άμεση.

Δημοφιλή άρθρα