Monday, December 14, 2009

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΕΝΣΤΙΚΤΩΝ

ΕΝΣΤΙΚΤΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ
Μέχρι τώρα πιστεύαμε όλοι ότι η λογική μπορεί να τα καθυποτάξει. Οι έρευνες δείχνουν ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Εκτεταμένα πειράματα και έρευνες έδειξαν ότι τα αισθήματα και συναισθήματα προηγούνται σαφώς αυτά της λογικής και κυρίως είναι αυτά που προσαρμόζουν, εκδηλώνουν και τροποποιούν την συμπεριφορά του ατόμου. Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της υπολογιστικής μαγνητικής τομογραφίας και αυτής των ποζιτρονίων έγινε πλέον υλικό ιατρικής και τεχνικής ανάλυσης αυτό που ήταν παλιά η δουλειά φιλοσόφων και ποιητών. Δηλαδή η εθιστική και η συναισθηματική διάθεση. Ενώ μέχρι τώρα τους ερευνητές εγκεφάλου εκστασίαζε η διαδικασία λογικής, η δυνατότητα μάθησης, ο συνδυασμός ιδεών, η ικανότητα πράξεων και αριθμητικών υπολογισμών τώρα βλέπουμε με μεγάλη έκπληξη και των ιδίων ότι προηγούνται τα συναισθήματα αυτών των ανώτερων εγκεφαλικών λειτουργιών. Ουσιαστικά τα αποτελέσματα όλων αυτών των πειραμάτων, οι αναλύσεις, οι εξετάσεις, δείχνουνε ένα και μοναδικό πράγμα ότι χωρίς συναισθήματα δεν υπάρχει τίποτα.

Η ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΑ "ΘΕΩΡΟΥΜΕΝΑ" ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ.
Γίνεται μια απελπισμένη προσπάθεια από τους ειδικούς όλου του κόσμου πρώτα από όλα να καλύψουν το γεγονός ότι το θέμα της οικονομικής κρίσης τους κατέλαβε εξ’ απίνης. Κανένας από αυτούς με τα χιλιάδες πτυχία από τα διάφορα μεγάλα ινστιτούτα και οικονομικούς οργανισμούς δεν μπόρεσε να προβλέψει ή στο ελάχιστο, να πάρει κάποια διορθωτικά μέτρα για την καταστροφή που ήρθε. Βέβαια πολλοί ισχυρίζονται ότι το θέμα είναι ψυχολογικό δηλαδή η κλασσική ανθρώπινη "βουλιμία". Η βουλιμία λοιπόν υπεύθυνη για όλα.
Ο άνθρωπος τον τελευταίο καιρό κυνηγούσε χίμαιρες προσωπικές και οικογενειακές (το αυτοκίνητο μου, το ελικόπτερό μου, το σκάφος μου, το υποβρύχιο μου, το αεροπλάνο μου κ.τ.λ.) γενικώς μια σειρά από πράγματα τα οποία δεν χρειάζεται και καλείται να τα καλύψει οικονομικά με μια μελλοντική προϋπόθεση περισσότερης δουλειάς. Αυτό τώρα έγινε, η περισσότερη δουλειά ακόμη και αν υπάρχει η διάθεση δεν υπάρχει το αντικείμενο και η μεγάλη αυτή αδυναμία οδηγεί στην κατάθλιψη. Στην κατάθλιψη της ανικανότητας.
Και την ανικανότητα που οδηγεί επιπλέον η κατάθλιψη. Αυτά βέβαια είναι δύσκολο να τα παραδεχτεί κανείς αλλά δεν παύουνε να είναι πραγματικότητα. Πέφτοντας λοιπόν η ατομική απόδοση έχουμε μείωση του τζίρου, έχουμε μείωση της «χαρούμενης» ζωής, έχουμε ένα ψυχολογικό κενό για τον καθέναν που υπήρχε μέχρι τώρα σαν την λεγόμενη «shopping therapy».
Ερώτημα, αναστρέφεται αυτό; Φυσικά ναι. Φτάνει να γίνει αποδεκτό και να αρχίσει να ζει ο σύγχρονος άνθρωπος Ευρωπαίος και Αμερικάνος μέσα στις δυνατότητές του και να είναι αποφασισμένος να πληρώσει τις ψυχικές του απώλειες. Δηλαδή τα ψεύτικα όνειρα.

Wednesday, December 9, 2009

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣ

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ
Η Ισλανδία τους τελευταίους μήνες ζει έναν εφιάλτη διότι το 90% του πληθυσμού της ανήκει (περίπου 340.000 άνθρωποι) αδυνατεί να πληρώσει τα δάνειά της και δεν έχει αρκετό ρευστό για την καθημερινότητα. Οι Ισλανδοί που ήδη έχουν ζήσει ένα έντονο μεταναστευτικό κύμα το 1900 όταν έφεραν περίπου 15.000 άνθρωποι από τους τότε συνολικά 70.000 για την Βόρεια Αμερική και τις Σκανδιναβικές χώρες ζουν ξανά τον εφιάλτη της μετανάστευσης με το 50% περίπου να σκέφτεται να αποχωρήσει και να φύγει από την χώρα προς την γειτονική Δανία αυτή την στιγμή. Μαζική εμφάνιση καταστάσεων κατάθλιψης για όλες τις ηλικίες άρχισε να εμφανίζεται πλέον τον τελευταίο καιρό όταν η ανεργία από 1,9% που ήταν έχει φτάσει τα 10%. Παράλληλα εμφανίζεται μια έντονη πρόβλεψη περαιτέρω συρρίκνωσης της κατανάλωσης κατά 10% για τους επόμενους μήνες.
Το Διεθνές νομισματικό ταμείο που δάνεισε την Ισλανδία προκειμένου να επιζήσει, έβαλε ένα ποσοστό ρεκόρ τόκων 18% σε ότι αφορά το νόμισμα της.
Γενικά έχει δημιουργηθεί για την μικρή χώρα ακριβώς επειδή είναι μικρή οι πληροφορίες μεταδίδονται πιο εύκολα ένα κλίμα αγανάκτησης, αδιεξόδου, πανικού και έντονης κατάθλιψης.
Μαζικά πλέον οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ο ένας στον άλλον και προσπαθούν με οποιοδήποτε τρόπο να δανειστούν για να ζήσουν το αύριο. Μην ξεχνάμε πως σε αυτά έρχεται και μεγάλος ισλανδικός χειμώνας με διάρκεια σχεδόν όλο το χρόνο όπου κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Τα συμπτώματα κατάθλιψης έχουν εκτοξευθεί πραγματικά σε εθνικό επίπεδο.

Thursday, December 3, 2009

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΥΜΙΚΟΎ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ 2009 ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝΕ ΤΟΣΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΑΠΕΡΑΜΕΝΤΟΥ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ.
Η ανησυχία που προκαλούν οι αυξημένες απόπειρες αυτοκτονίας περίπου στο ένα εκατομμύριο το χρόνο όπου υπολογίζονται τουλάχιστον οι αυτοκτονίες ανησύχησαν ιδιαίτερα τους ψυχιάτρους όλου του κόσμου. Στην προσπάθεια να βρουν στοιχεία για το τι επηρεάζει την μία ή την άλλη κατάσταση έγινε μια πολυκεντρική έρευνα σε χώρες της Ευρώπης κυρίως Ιταλία, Ουγγαρία και στην Αμερική όπου από κοινού μαζευτήκανε τα στοιχεία όπου η επεξεργασία των οποίων έδωσε πάρα πολλά σημαντικά στοιχεία.
Βασικό ρόλο στην τάση αυτοκτονίας παίζει η προσωπικότητα.
Πέραν τούτου ένα δεύτερο ουσιαστικό ρόλο παίζουν τα συναισθηματικά στοιχεία του θυμικού χαρακτήρα που έχει ο καθένας.
Σε συνδυασμό αυτά τα δύο με τις επιβαρύνουσες περιβαλλοντολογικές καταστάσεις οδηγούν σε μια έξαρση των συμπτωμάτων ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουνε μια διπολική η μονοπολική ψύχωση καταθλιπτικού χαρακτήρα.
Δηλαδή για να το πούμε πιο απλά, ναι μεν υπάρχει η ένταση, υπάρχει και η ασθένεια αλλά και η προδιάθεση με βάση τον νευρολογικό και ψυχιατρικό κουστούμι του καθενός παίζει μεγάλο ρόλο.
Έτσι λοιπόν αυτό μας οδηγεί σε περιπτώσεις που έχουμε τέτοιου είδους αποκλίσεις σε χαρακτήρα προσωπικότητας ή την ύπαρξη ακόμα μιας τέτοιας καταθλιπτικής μονοδιάστατης η πολυδιάστατης διαταραχής πρέπει έγκαιρα να γίνουν όλες οι εξετάσεις προκειμένου να αποφευχθεί μια αυτοκτονικότητα.

ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ 30% ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΕΝΑ 10% ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ. ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ.
Μια νέα μέθοδος που υπόσχεται κάτι παραπάνω στην θεραπεία της κατάθλιψης είναι ο κρανιακός ηλεκτρικός ερεθισμός.
Πρόκειται για μια πολύ παλιά τεχνική κάποιοι την συζητούν από την εποχή των Ρωμαίων ακόμη, η οποία τον τελευταίο καιρό βρίσκει εφαρμογές λόγω της τεχνικής βελτίωσης μικρομηχανημάτων που επιτρέπουνε την χρήση ηλεκτροθεραπείας και στον εγκέφαλο.
Συγκεκριμένα στις περιπτώσεις κατάθλιψης έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετούς ασθενείς και υπάρχουνε τον τελευταίο καιρό αρκετά άρθρα που επιβεβαιώνουν μια βελτίωση ή λόγω των βιολογικών αμύνων που παράγει ο ερεθισμός αλλά και λόγω της πιστοποίησης της εξομάλυνσης των διαταραχών του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι μετά από επανειλημμένες ηλεκτροθεραπείες διακρανιακού ερεθισμού επέρχεται μια ομαλοποίηση των "Α κυμάτων" τα οποία είναι και ενδεικτικά της ψυχικής υγείας και της ηρεμίας του εγκεφάλου.
Βέβαια ακόμη συζητιέται το πιθανόν Placebo αποτέλεσμα δηλαδή η φαινομενική βελτίωση που πιθανόν να έχει η θεραπεία στους ασθενείς αλλά όπως και να είναι, παρενέργειες δεν έχει και είναι δυνατή η χρησιμοποίηση της σε απέλπιδες περιπτώσεις.

Wednesday, December 2, 2009

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΣΠΑΝΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ.
Το σύνδρομο της σεροτονίνης πρέπει πάντοτε να το έχουνε κατά νου όλοι όσοι παίρνουν συνδυασμούς αντικαταθλιπτικών ή άλλων ψυχοφαρμάκων.
Συνήθως παρουσιάζεται τελείως ξαφνικά με ανιδρωσία ή εφιδρώσεις, έντονο τρόμο των χεριών, ακαθησία, διαταραχές από τα μάτια, υπερκινητικότητα, υπερδραστηριότητα, υπερ-αντανακλαστικότητα με σφίξιμο των μυών και γενικευμένη εφίδρωση.
Αυτά είναι τα πρώτα σημαντικά συμπτώματα, όπου βέβαια ακολουθούν και άλλα ψυχικά ιδιαίτερα σύγχυση, αδυναμία κατανόησης λόγου και άτακτες αψυχολόγητες αντιδράσεις. Το σύνδρομο της σεροτονίνης πρέπει να λαμβάνεται πολύ γρήγορα υπόψη και να γίνεται άμεση διάγνωση καθώς επίσης και η θεραπεία η οποία κατά κύριο λόγο συνίσταται στην διακοπή των φαρμάκων που προκαλούν την μεγάλη συγκέντρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και ταυτόχρονη χορήγηση αντισεροτονινικών φαρμάκων.
Είναι μια δύσκολη δουλειά που μπορούν να την κάνουν μόνο ειδικοί γιατροί για αυτό μόλις κανένας αντιληφθεί μια τέτοια κατάσταση το πιο σωστό είναι να αποτανθεί στον ειδικό για την παραπέρα διάγνωση και διαχείριση της κατάστασης.
Το σύνδρομο της σεροτονίνης εμφανίζεται τακτικά, είναι για όλες τις ηλικίες ακόμη και για παιδιά, πολύ δε περισσότερο έχει διαπιστωθεί και σε νεογέννητα από έγκυες μητέρες που κάνανε χρήση χρόνια σεροτονικών φαρμάκων.

Tuesday, December 1, 2009

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΑΝ ΜΥΣΤΙΚΟ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΦΟΣΤΕΡ ΓΟΥΑΛΑΣ.
Ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας ένας Αμερικάνος πολλά υποσχόμενος νέος συγγραφέας μετά από 20 χρόνια κατάθλιψη, αυτοκτόνησε πρόπερσι.
Η ζωή του Γουάλας ήταν όλη ένα μυστικό. Σε όλη του την ζωή έκρυβε την κατάθλιψη από την οποία έπασχε.
Ο Γουάλας ήτανε ένας μαθητής πρότυπο. Πήγαινε σε καλό σχολείο, ήτανε από τους πρώτους με μεγάλη επιτυχία. Στα 14 με 15 άρχισε να παίζει τένις υψηλού επιπέδου έως που προτάθηκε για επαγγελματίας και γενικά όλη του η ζωή φαινότανε "ροζ".
Δεν ήταν όμως έτσι. Η μεγάλη του κατάθλιψη την οποία δεν φανέρωνε και πουθενά, τον οδήγησε να διακόψει το σχολείο να πάει σε ένα νοσοκομείο για θεραπεία και να εργαστεί μετά σαν οδηγός σχολικού λεωφορείου. Για τα προβλήματα του δεν μιλούσε ποτέ και προσπαθούσε να τα παλέψει όλα με διάφορα φάρμακα κυρίως αντικαταθλιπτικά. Το 2007 μετά από έντονες παρενέργειες των φαρμάκων αναγκάστηκε με την συμβουλή του γιατρού του να διακόψει την θεραπεία. Σαν συγγραφέας έγραψε ένα μυθιστόρημα "Η ατελείωτη ψυχαγωγία" όπου αναφέρει τα εξής χαρακτηριστικά : Δεν μιλάμε απλώς για κατάθλιψη, μιλάμε για κάτι γκρίζο. Πάρα πολύ γκρίζο. Δεν πρόκειται για γεγονός που κάτι με πονάει.

Δημοφιλή άρθρα