Wednesday, March 10, 2010

ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ

ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΟΔΟ ΚΑΠΟΙΟΥ ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΑΙΡΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝΕ ΣΕ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ.
Πριν από 150 περίπου χρόνια ήδη οι Γερμανοί ψυχίατροι πίστευαν ακράδαντα ότι στην περίπτωση της κατάθλιψης και της σχιζοφρένειας έχουμε μια μοναδική νοσολογική οντότητα ψυχώσεων την οποία μάλιστα έλεγαν και ενότητα ψυχώσεων.
Με τα χρόνια για λόγους και διδακτικούς αλλά περισσότερο και εσωτερικούς ιατρικούς (διαχωρισμός των ασθενών για καλύτερη περίθαλψη) ξεχωρίσανε οι δύο αρρώστιες έτσι που σήμερα να θεωρείται η καθεμία από αυτές αυτόνομη.
Τον τελευταίο όμως καιρό επειδή πάρα πολλές έρευνες συγκλίνουν στο γεγονός ότι πολλές φορές οι αρρώστιες αυτές τόσο της κατάθλιψης όσο και της σχιζοφρένειας ότι έχουνε κοινή ρίζα θα πρέπει στους νέους ασθενείς να συνεκτιμάτε αυτό το γεγονός μαζί και να γίνεται ένας εκτεταμένος νευροφυσιολογικός και ακτινολογικός έλεγχος σε όλους προκειμένου να εντοπισθεί η κοινή αιτία προέλευσης και βέβαια να δοθεί η σημαντικότερη και η σωστότερη θεραπεία κατά περίπτωση. Όπως πράγματι έχει αποδειχθεί είναι πολύ δύσκολο κλινικά να ξεχωρίσεις ότι αφορά την αφετηρία στις δύο αρρώστιες. Πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις για διάχυτες εγκεφαλικές δυσλειτουργίες που χρήζουν μελέτης εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή.

No response to “ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ”

Leave a reply

Δημοφιλή άρθρα