Thursday, December 30, 2010

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ

ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ.
Πάρα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αυτό και γενικότερα εκείνοι οι οποίοι είναι σε θέσεις υψηλές και αισθάνονται ότι έχουν κάποιο ανώτερο έργο και χρειάζεται να επιβάλλονται στους άλλους είτε αυτό είναι στην δουλειά είτε στην οικογένεια.
Πάντοτε προσπαθούν σε ότι αφορά την πίεση από αυτό που νοιώθουν να ασκήσουνε μια αντίσταση ή κάποια μικρή «επανάσταση».
Οι άνθρωποι του περιβάλλοντος τους, τους αισθάνονται σαν κυριαρχικούς και «ξερόλες».
Συνεχώς ασχολούνται ελέγχοντας τους άλλους και όταν συμβεί κάτι το οποίο ξεφεύγει του ελέγχου τους και αναπτύσσονται στην δουλειά, πράξεις ή στις διαδικασίες εντάσεις αρχίζουν ξαφνικά έντονα να υποφέρουν με κύριο χαρακτηριστικό τις διαταραχές του ύπνου και του φόβου.
Φόβος λοιπόν και αϋπνία είναι τα συμπτώματα που φέρνει η υπεραπαίτηση στην εκτέλεση κάποιου έργου ανώτερου από τις δυνάμεις μας όταν είμαστε χαρακτήρες που έχουμε την τάση να το διεκδικούμε αυτό.

Wednesday, December 22, 2010

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ – ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΑ

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΜΕ ΠΟΙΚΙΛΛΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΒΑΣΙΚΑ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ.
Δηλαδή με την ίδια ευκολία μπορούμε να εντοπίσουμε μια θλιμμένη διάθεση όσο και μια δυσκοιλιότητα.
Το σύμπτωμα που παρουσιάζεται είναι θέμα του στόχου που απασχολεί εκείνη την στιγμή τον ασθενή.
Επίσης η κατάθλιψη με το σύνολο των συμπτωμάτων όπως επιδεικνύεται σε κάθε ασθενή μπορεί να αλλάζει μορφή και συνδυασμό συμπτωμάτων πολύ γρήγορα έτσι που να παρουσιάζει ψευδή συμπτώματα και σύνδρομα.
Είναι στην κυριολεξία ένας ψυχιατρικός χαμαιλέοντας που ενώ ο ασθενής μπορεί να πάσχει αφόρητα και να μην έχει ουσιαστική διέξοδο στα προβλήματα του, παρόλα αυτά, ο συνδυασμός των συμπτωμάτων και της διάθεσης του να είναι τέτοιος που να φαίνεται ήρεμος.
Και ενώ έχουμε στην πραγματικότητα την εικόνα ενός καταθλιπτικού ατόμου, προς τα έξω να φαίνεται ένας άνθρωπος γεμάτος χαρά.
Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του χαμαιλέοντα της κατάθλιψης χρειάζεται και μεγάλη πείρα και μεγάλη επαφή με τους ασθενείς.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΌΤΑΝ ΑΚΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΜΙΑ «ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ» ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ.
Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Ακόμα και οι ασθενείς που έχουν έντονη κατάθλιψη και επιθυμούν τον θάνατο, αυτό δεν συμβαίνει, γιατί όπως αποδεικνύεται πριν ή μετά, η ασθένεια είναι που αλλάζει τον τρόπο σκέψης και σε κάποια στιγμή αυτοί οι άνθρωποι καταλαμβάνονται από έντονη θλίψη και οδηγούνται στην αυτοκτονία. Υπάρχουν πάρα πολλοί καταθλιπτικοί οι οποίοι παίζουν με την ιδέα της αυτοκτονίας , όμως υπάρχουν και πάρα πολλοί αυτοκτονικοί άνθρωποι οι οποίοι δεν εμφανίζονται καν σαν καταθλιπτικοί, και δεν πρέπει ποτέ αυτά τα δύο συμπτώματα να τα συγχέουμε. Μέχρι τώρα, διάφορες ψυχιατρικές εξετάσεις έχουν δείξει ότι όσοι ασθενείς είναι επηρεασμένοι από αυτοκτονικότητα, δεν έχουν εκατό τοις εκατό αυτόν τον σκοπό στη ζωή τους. Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί εάν είναι μία άλλη εγκεφαλική δυσλειτουργία, ή αν πρόκειται για μία πολυπαραγοντική εξέλιξη άλλων ψυχιατρικών φαινόμενων. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν αποφασίσει ότι συνεχίζεται η ζωή με αυτόν τον τρόπο και δεν υπάρχει αλλαγή προοπτικής. Με αυτή την εικόνα έρευνες που έγιναν σε νεαρά άτομα και φοιτητές έδειξαν ότι το ποσοστό αυτού του είδους των ασθενών ποικίλει από 40% έως 90% σε ανθρώπους με κατάθλιψη. Πρόκειται δηλαδή για μία γιγαντιαία διαφορά που πρέπει να ερευνηθεί καλύτερα.

ΈΧΕΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΗΛΙΚΙΑ;

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΛΙΚΙΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ. Ακόμα και μωρά, παιδιά, έφηβοι, κινδυνεύουν από τα «βέλη» αυτής της ασθένειας. Σε κάθε ηλικία η κατάθλιψη εμφανίζεται με διαφορετικά συμπτώματα, και με άλλη ένταση. Για παράδειγμα στα μωρά εμφανίζεται με απάθεια, και επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Παιδιά και έφηβοι εμφανίζονται κυρίως απροσάρμοστοι, απρογραμμάτιστοι και επιθετικοί. Σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες ηλικίες, δεν χαρακτηρίζονται από θλίψη αλλά περισσότερο από μία ακανόνιστη, απρογραμμάτιστη, απροσάρμοστη, και επιθετική συμπεριφορά. Το ότι στους ενήλικες η κατάθλιψη εμφανίζεται με άλλο προσωπείο, αυτό έγκειται στην εμπειρία της ζωής και την κοινωνικότητα που υπάρχει μεταξύ τους έτσι ώστε η έκφραση να θεωρείται «ανάλογη» της κοινωνικής κατάστασης. Παιδιά και έφηβοι έχουν πάρα πολλούς φόβους που δεν μπορούν να τους δικαιολογήσουν και για αυτό τον λόγο εμφανίζουν μία άκρα επιθετικότητα σε ότι αφορά στην συμπεριφορά τους.

Tuesday, December 21, 2010

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΕΙΣ

ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ STRESS ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ.
Η κατάθλιψη μπορεί να χτυπήσει κάθε άνθρωπο, από έναν μεγάλο αθλητή καριερίστα έως έναν φοιτητή, ή ακόμη και συνταξιούχο. Βέβαια τις περισσότερες φορές αναφέρονται το έντονο άγχος της απόδοσης και το stress σαν αιτίες για την κατάθλιψη. Δεν όμως απολύτως βέβαιο αυτό αν και αποτελούν παράγοντες για την νόσο. Κατά κύριο λόγω όμως η κατάθλιψη όταν εμφανίζεται, δείχνει το stress και την αδυναμία του ασθενούς για μικρές διαδικασίες που πριν τις αντιμετώπιζε εύκολα. Κατά κανόνα πρόσωπα που έχουν προδιάθεση για κατάθλιψη πολλές φορές με ένα μικρό τραύμα τις καθημερινότητας οδηγούνται στην κλινική εικόνα της νόσου. Αρκετές φορές η κατάθλιψη εμφανίζεται χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός εξωτερικός λόγος. Το παράδοξο είναι ότι όταν ευαίσθητα άτομα φθάσουν σε ένα σημείο να υπερβούν το καθημερινό stress, όπως είναι οι απαιτήσεις τις δουλειάς ή οι εξετάσεις που δίνει κάποιος φοιτητής ακριβώς μετά την επιτυχία, αυτή η υπερφόρτωση οδηγεί στην εμφάνιση της κατάθλιψης. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για την εμφάνισή της ακόμη και όταν τα αίτια δεν είναι γνωστά. Δύο φορές περισσότερο πρέπει να προσέχουμε όταν κάποιος έχει προδιάθεση ή έχει ήδη περάσει στην κατάσταση, ακόμα, δε, περισσότερο όταν είναι εμφανή τα αίτια.

Monday, December 20, 2010

ΝΕΥΡΟΟΡΜΟΝΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΕΔΩ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ. ΟΙ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΜΠΑΝΕΒΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ.
Συνήθως έχουμε ειδικές ανάγκες τόσο συναισθηματικές όσο και κοινωνικές που τις δημιουργούν. Βέβαια σε αυτό, παίζει ουσιαστικό ρόλο και η κατάσταση του νευροορμονικού άξονα που έχουμε. Βέβαια υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ζουν πέρα από ψυχική και σωματική τους αντοχή και έχουν σαν συνέπεια την διαταραχή αυτή του άξονα και την δημιουργία μιας έντονης προς την μια ή την άλλη μεριά συναισθηματικής διαταραχής. Κατά κύριο λόγο αυτά διορθώνονται μόνα τους και δεν απαιτούν άμεση θεραπεία αλλά εάν χρονίζουν τότε γίνονται νοσηρές καταστάσεις που έχουν ανάγκη τον ειδικό.
Βέβαια όλες αυτές οι καταστάσεις επεκτείνονται ακόμα περισσότερο όταν υπάρχουν διάφοροι παράγοντες όπως αλκοόλ, νικοτίνη, ναρκωτικά, φάρμακα που τα εξωθούν στην μία ή στην άλλη περίπτωση.
Η ουσία είναι ότι τότε ακριβώς εφόσον υφίσταται μια παρόμοια κατάσταση πρέπει να αποτανθούμε στον ειδικό.

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΝΤΡΟΠΗ

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΙΧΜΗΡΕΣ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΟΝΤΟΣ.
Σε μία όξυνση αυτού του στρες είναι δυνατόν να γίνει και μια απόπειρα αυτοκτονίας. Χαρακτηριστική περίπτωση του Γερμανού βουλευτή και πρώην υπουργού Γιελεμάν.
Μετά από μια έρευνα που έγινε από το γερμανικό κοινοβούλιο και την εφορία βρέθηκε ο βουλευτής αυτός να έχει πάρα πολλούς «ανοιχτούς» λογαριασμούς σε ότι αφορά βοηθήματα, δωρεές κ.λ.π. που λάμβανε ο ίδιος για το κόμμα.
Η όλη διακίνηση δεν ήτανε τυπική για τον γερμανικό νόμο και πάρα πολλές φορές τα χρήματα προσγειώνονταν σε άλλους λογαριασμούς φίλων ή γνωστών χωρίς να γίνεται αναφορά ούτε και για την εφορία.
Ο θάνατος του βουλευτή δημιούργησε ένα τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο που κυνηγάει την παράταξη του, το φιλελεύθερο γερμανικό κόμμα ακόμη και σήμερα και μάλιστα η γερμανική πολιτεία έχει επιβάλλει για την ατασθαλία που ο ίδιος ξεκίνησε περίπου ένα πρόστιμο των 5.000.000€ θεωρώντας για την περίπτωση υπεύθυνο και το ίδιο το κόμμα.
Πρέπει όμως εδώ να τονιστεί το κίνητρο της ντροπής και της αδυναμίας αντιμετώπισης μιας κατηγορίας σαν ουσιαστικό για την απόπειρα μιας αυτοκτονίας.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΘΕΤΗ.
ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ Η ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΑΦΗ ΟΡΙΑ ΣΤΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΜΙΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΑΛΛΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ.
Ο στόχος κάθε ιατρικής περίθαλψης σε ότι αφορά την κατάθλιψη είναι ένας. Πρόκειται για την βελτίωση των συμπτωμάτων του ασθενούς και επαναφορά του στην φυσιολογική ζωή έτσι που να μπορέσει να συνεχίσει την ύπαρξη του μέσα στην κοινωνία.
Δυστυχώς πολλές φορές υπάρχει σε αυτό ένας πόλεμος μεταξύ ψυχοθεραπευτών και ψυχιάτρων. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται και οι δύο. Περισσότερο όμως πρέπει να καταλάβουν και οι δύο ομάδες ότι όταν έχουμε την εμφάνιση μιας καταθλιπτικής συνδρομής σήμερα είναι απαραίτητη η συνεργασία και των δύο κλάδων.
Πρωτίστως όμως χρειάζεται η φαρμακοθεραπεία, ιδιαίτερα στις βαριές μορφές και εφόσον φτάσει σε κάποιο επίπεδο απόδοσης τότε συνδυάζεται και με την φυσικοθεραπεία. Αντίθετα η ψυχοθεραπεία πρέπει να περιμένει από τα φάρμακα να κατεβάσουν τις αιχμές της κατάθλιψης έτσι που να γίνει εύκολη και η προσέγγιση του ασθενούς.
Εάν ο ασθενής δεν αντιδρά καθόλου, είναι σαν άψυχο πράγμα τότε είναι αδύνατη και η εφαρμογή της ψυχοθεραπείας.
Η ψυχοθεραπεία όμως είναι δυνατή σαν μέσο της χρόνιας αποθεραπευθείσης κατάθλιψης προκειμένου να υπάρχει μια στάνταρ διατήρηση της καλυτέρευσης των συμπτωμάτων.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΑΝ ΛΥΤΡΩΣΗ

ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΣΕ ΕΛΛΙΠΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Γερμανού ποδοσφαιριστή Ρόμπερντ Ενκε. Πρόκειται για έναν 32χρονο όπου πριν 3 χρόνια έχασε την κόρη του από την επάρατη νόσο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αναπτυχθεί μια πολύ έντονη κατάθλιψη για την οποία μάλιστα ο διεθνής Γερμανός ποδοσφαιριστής είχε επισκεφθεί και ψυχίατρο που του έδινε αγωγή.
Παρότι τελούσε υπό παρακολούθηση τόσο του γιατρού όσο και ειδικού ψυχολόγου ακόμα και της ιδίας συζύγου του που τον ακολουθούσε κατά βήμα ο Γερμανός ποδοσφαιριστής αυτοκτόνησε πέφτοντας στις ράγες του τρένου αφού είχε αφήσει ένα σημείωμα στο αυτοκίνητο του όπου εξηγούσε τις αιτίες της απόφασης του.
Είναι γνωστό από επιστημονικές έρευνες ότι η αυτοκτονικότητα έχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα στους άνδρες νεαρής ηλικίας και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μετατραυματικού σοκ.
Η περίπτωση του Γερμανού ποδοσφαιριστή έρχεται να το επιβεβαιώσει και να μας υποδείξει ότι πρέπει πλέον σε αυτές τις περιπτώσεις να τις αντιμετωπίζουμε με μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερη σοβαρότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή και τελούσε υπό ιατρική παρακολούθηση δεν κατάφερε να αποφύγει την αυτοκτονία.

Wednesday, December 15, 2010

Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΨΥΧΙΑΤΡΟ Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΤΕΥΝΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ, ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑ.
Με το που θα ξεπεραστεί το οξύ στάδιο υπάρχουν προγράμματα ανάλογα με την περίπτωση δρομολόγησης του κάθε περιστατικού μέχρι που θα φτάσει σε κάποιο σημείο κατευνασμού και ικανοποιητικού επιπέδου συνεννόησης.
Από εκεί και ύστερα η συνεχής ιατρική παρακολούθηση είναι εύκολη και σε επίπεδο συνεννόησης με τον ασθενή.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΡΙΖΙΤΙΚΟΙ ΠΟΝΟΙ

ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΝ ΣΕ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ.
Η κατάθλιψη, λόγω των μεταβολών της σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών παρουσιάζει έντονη συμπτωματολογία αναλογικά με την διαταραχή της ντοπαμίνης και των άλλων νευροδιαβιβαστών. Ένα από τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί η κατάθλιψη είναι η ευαισθησία απέναντι στα διάφορα άλγη.
Κυρίως δε στους πόνους που προέρχονται από διάφορες ρίζες των νεύρων των άκρων διότι είναι ιδιαίτερα επίμονοι μικρής έντασης και δύσκολα θεραπεύσιμοι.
Οι πόνοι αυτοί έχουν την συμπεριφορά του άλγους, της φθοράς που δύσκολα μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει ριζικά.
Έτσι λοιπόν αυτοί αυξάνουν την κατάθλιψη και η κατάθλιψη αυτούς.

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΡΟΣ

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΘΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΑΝ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΚΑΘΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΙΛΛΗΜΑ. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟ ΟΥΑΛΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ.
Στην εν λόγω περιοχή γίνανε 17 αυτοκτονίες μεταξύ νεαρών παιδιών 16 και 20 ετών τα οποία πολλά ήτανε συγγενείς μεταξύ τους.
Όπως αναφέρει η εκεί αστυνομική διεύθυνση μάλλον πρόκειται για «ιστοσελίδες» κοινωνικής επιρροής όπου οι νεαροί χρήστες ανταλλάσσουν απόψεις μεταξύ τους.
Ο αστυνομικός διευθυντής που έκανε εκεί τις έρευνες απέδωσε τις αυτοκτονίες σε μια σειρά παραγόντων που είχαν επηρεάσει τους συγκεκριμένους νέους όπως οικογενειακά προβλήματα και προβλήματα σχέσεων.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Βρετανίας στα οποία σημειωτέων δεν περιλαμβάνονται τα τελευταία κρούσματα ο δείκτης των αυτοκτονιών στην Ουαλία είναι ψηλότερος από τον αντίστοιχο στην υπόλοιπη χώρα. Συγκεκριμένα πρόκειται για 19,4 ανά 100.000 άτομα ενώ στην Σκωτία είναι 17,4.
Πρόκειται δηλαδή για μια αυξημένη αυτοκτονικότητα όπως λέμε στην εν λόγω περιοχή η οποία πολλαπλασιάζεται μέσω των ειδήσεων που μεταδίδονται ή ψηφιακά ή από στόμα σε στόμα.
Πάντως για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι η αυτοκτονία έχει σχέση με αυτό που λέμε μετάδοση της «κακής» είδησης.

Tuesday, December 14, 2010

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΙΚΟΣ ΈΛΛΗΝΑΣ

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΦΟΒΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ Η ΜΕΤΑΕΛΛΗΝΑ.
Για αυτό που θα μπορούμε να ισχυριστούμε σε ότι συνέβη από την μεταπολίτευση και μετά είναι η ανάπτυξη μιας γενικευμένης κοινωνικής φοβίας σε πανελλήνια έκταση.
Η ελληνική καθημερινότητα αποτελείται πλέον από πρωταγωνιστές που δεν θέλουν να λάβουν κανένα ρίσκο και μέσα στα κεφάλια τους υφίστανται ένα ατελείωτο δυναμικό πανικού για το κάθε τι που δεν καταλαβαίνουν ή που καταλαβαίνουν αλλά δεν μπορούν να το βιώσουν. Βέβαια η ορθόδοξη προ παιδεία που έχουνε όλες οι νεοελληνικές γενιές ακόμη και η ηλικία των 70 ετών είναι ότι ο Θεός είναι «μεγάλος», κανείς δεν πάει χαμένος, κάτι καλό ξημερώνει κ.λ.π.
Πρόκειται για ένα συλλογικό υποσυνείδητο μιας βολεμένης απραξίας μακριά από κάθε ιδεοντολογική σύγκρουση και προβληματισμό.
Ένας λαός που στην αρχαιότητα ξέφυγε φιλοσοφικά κυνηγώντας την κοινωνία των αρίστων βρέθηκε στον κύκλο των δανεικών.
Ο Τσαρούχης είχε πει κάποτε, η αλήθεια είναι πολλά χρόνια πριν, ότι η Ελλάδα χρειάζεται επανάσταση προκειμένου να σώσει τον εαυτό της.
Πιθανόν το «φιστίκι» της υποτιθέμενης πτώχευσης να είναι αυτή που εννοούσε ο μεγάλος μαέστρος.

Thursday, December 9, 2010

ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΙΚΗ ΜΥΟΣΦΑΙΡΙΝΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΟΛΥ «ΠΛΑΤΙΑ» ΣΕΙΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΙΑΧΥΤΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ.
Αρκετές φορές όμως η «γκρίνια» των ασθενών σε ότι αφορά μυϊκό άλγος και καταβολή μπορεί να έχει την βάση της στην ιδιοπαθή παροξυσμική μυοσφαιρινουρία και την έντασή της στην καταθλιπτική συνδρομή. Οι ασθενείς σε αυτές τις περιπτώσεις παραπονιούνται για ένα οξύ άλγος σε ομάδες μυών ‘η ολόκληρο το σώμα που τους «αδρανοποιεί» και δεν αντιμετωπίζεται με τα συνηθισμένα παυσίπονα ή αντικαταθλιπτικά.
Οι κατάλληλες βιοχημικές εξετάσεις βοηθούν στην διάγνωση και την επιπλέον θεραπεία.

Monday, December 6, 2010

ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

Η ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ, ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΝΟΣΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΑΣ, ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΔΕΙΚΤΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ .
Περίπου ένας στους δύο σχιζοφρενείς επιχειρεί μία φορά τουλάχιστον να βάλει τέλος στη ζωή του και τελικά το 1-1,5 % το πετυχαίνει.
Η έξαρση της αυτοκτονίας οφείλεται στην ιδιαίτερα τραυματική ανάμνηση του πρώτου ψυχωτικού επεισοδίου. Η κατάθλιψη με αίσθημα κενού , που κυριαρχεί στην ψυχολογία των ασθενών αυτών και σε παραληρητικές ιδέες με ψευδαισθήσεις αυτοτιμωρίας και ψυχοκινητικής παθολογικής δομής.
Όλοι αυτοί είναι εκλυτικοί παράγοντες που οι σχιζοφρενείς τους βιώνουν έντονα κάτω από την άσχημη εμπειρία της νόσου και την επήρρεια του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Friday, December 3, 2010

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗ ΑΥΡΑ

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΑ ΝΟΣΗΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΣΩΡΕΙΑ ΣΩΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ.
Μια κλινική εμφάνιση που μπορεί να μπερδέψει περισσότερο τα πράγματα είναι η συμπτωματολογία της «επιληπτικής» αύρας.
Όταν μιλάμε για αύρα εννοούμε πρόδρομα επιληπτικά συμπτώματα που πολλές φορές δεν ολοκληρώνονται έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζεται και η αφετηρία τους.
Πάρα πολλοί καταθλιπτικοί ασθενείς αναφέρουνε ένα σφίξιμο στο στομάχι με επακόλουθο ζαλάδα και πονοκέφαλο πριν αρχίζει οποιαδήποτε άλλη συμπτωματολογία.
Πολύωρες ηλεκτροεγκεφαλογραφικές έρευνες κατέδειξαν σε αυτές τις περιπτώσεις ότι υφίστανται κρίσεις και κυρίως του κροταφοβρεγματικού λοβού που φυσικά περνούν απαρατήρητες.
Μετά την θεραπεία τους με αντιεπιληπτική αγωγή έχουμε ταυτόχρονη βελτίωση και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Thursday, December 2, 2010

ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ;

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΑΦΟΡΜΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΙΜΑ.
Η έρευνα ισχυρίζεται ότι όντως καμία φορά υπάρχει πληθώρα και γρήγορη τοποθέτηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε ελαφρά στάδια της κατάθλιψης όμως δεν είναι πάντοτε σταθερό το σημείο της αφετηρίας.
Ουσιαστικά η έρευνα αυτή δεν προσέφερε τίποτα περισσότερο γιατί ναι μεν στην ελαφριά μορφή κατάθλιψης με μια κάποια εξέταση που γινόταν σχετικά με το στάδιο που βρίσκεται ο ασθενής έδειξε ότι τα αντικαταθλιπτικά που χρησιμοποιούνται ελαφρά υπερέχουν των άλλων εικονικών φαρμάκων, αλλά στην βαριά κατάθλιψη υπήρχε μια ουσιαστική διαφορά και μάλιστα έδωσε την σκέψη μήπως η αναστολή σε ότι αφορά την γρήγορη αποκατάσταση με αντικαταθλιπτικά θα πρέπει να την ενισχύσουμε με την άμεση.
Φαίνεται ότι στον σημερινό τρόπο ζωής όπως υπάρχει και όπως γίνεται πλέον εφόσον εμφανιστεί η κατάθλιψη, ο θεράπων γιατρός δεν έχει το περιθώριο της συνδιαλλαγής με τον ασθενή για το τι θα πάρει, πόσο θα πάρει και αν θα πάρει.
Θα πρέπει γενικευμένα να προσέχει και να θεραπεύει την κατάθλιψη άμεσα.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΟΡΣΑΚΟΦ

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ.
Μια από αυτές τις διαταραχές της μνήμης μπορεί να είναι το σύνδρομο Κόρσακοφ το οποίο πιθανόν κατά την αρχή της συμπτωματολογίας να δίνει την εντύπωση μιας κατάθλιψης.
Το σύνδρομο Κόρσακοφ χαρακτηρίζεται από διαταραχή συντονισμού της μνήμης και ιδιαίτερα αναπαραγωγή της νέας μνήμης και κάλυψη των κενών της με μυθοπλασίες.
Αυτές οι μυθοπλασίες μπορεί να είναι τραυματικού η καταθλιπτικού χαρακτήρα.
Το χαρακτηριστικό όμως για το Κόρσακοφ είναι ότι ο ασθενής δεν μπορεί να τις αναπαραγάγει.
Κατά κανόνα οι ασθενείς αυτοί έχουν ροπή στο αλκοόλ, στέρηση σίτισης και έλλειψη βιταμίνης Β1.
Τα στοιχεία αυτά είναι και τα σημεία διαφοροδιάγνωσης από την κατάθλιψη.

Wednesday, December 1, 2010

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΜΕ ΑΛΛΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Η ΑΛΚΟΟΛ.
Πολλές φορές τα δύο τελευταία χρησιμοποιούνται και σαν μέσα αυτοθεραπείας από τους καταθλιπτικούς ασθενείς. Το πρόβλημα είναι ότι ο συνδυασμός αυτός που γίνεται εν γνώσει ή έν’ αγνοία των ασθενών επιφέρει αλλοιώσεις στο εγκεφαλικό παρέγχυμα που οδηγούν σε επιδείνωση της κατάθλιψης και παράλληλα σε εγκεφαλική δυσλειτουργία που αυξάνει κάθετα τον κίνδυνο της αυτοκτονίας.
Λόγω των υψηλών ποσοστών αυτοκτονικότητας πρέπει να στεκόμαστε πολύ προσεκτικά στο πρόβλημα μόλις το εντοπίσουμε.
Να μην αυτοσχεδιάζουμε και να απευθυνόμαστε στον ειδικό.

Friday, November 26, 2010

ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ – ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.
Υπάρχουν περιπτώσεις που η κατάθλιψη πολύ τακτικά συνυπάρχει με επιληπτικές κρίσεις. Αρκετές δε φορές παρατηρείται μια υποχώρηση της συμπτωματολογίας και των δύο νοσημάτων όταν έχουμε επιτυχή αγωγή στην μία.
Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι πρέπει να υφίσταται στον εγκέφαλο κάποιος «κρίκος» έστω και αδύναμος μερικές φορές ανάμεσα στις δύο ασθένειες.
Μια εμπειρία πιστοποιεί αυτή την υπόθεση. Σε μια ασθενή που επιχειρήθηκε επιληπτική χειρουργική των επιληψιών διεκόπη η καταθλιπτική συνδρομή που εμφάνιζε μετά την επέμβαση.
Το αξιοπρόσεχτο είναι ότι οι κρίσεις υποχώρησαν μερικώς μετά την χειρουργική αγωγή.
Η παρατήρηση αυτή στελεχώνει την εντύπωση της αλληλεξάρτησης των δύο νοσημάτων σε εγκεφαλικό επίπεδο.

Thursday, November 25, 2010

Ο ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΧΥΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΣΕΓΚΕΦΑΛΟΥ.
Στην περιοχή αυτή υπάρχει το μεγαλύτερο νευρωνικό «δίκτυο» που συνδέει σημαντικούς εγκεφαλικούς πυρήνες που με βοηθούς τους νευροδιαβιβαστές ρυθμίζουν τα διάφορα κέντρα παραγωγής λειτουργιών που διέπουν το σύνολο της προσωπικότητας.
Ένα επικρατούντα ρόλο μέσα σε αυτήν την διαδικασία έχει και το σύστημα επιβράβευσης που είναι σημαντικό παρακλάδι για την έκφραση της διάθεσης.
Μικρές διαταραχές σε αυτό το νευρωνικό τόξο έχουν σαν πρώτο βήμα την αλλαγή της διάθεσης και σαν δεύτερο βήμα την δημιουργία της κατάθλιψης.
Η ευαισθησία της διάθεσης σαν δίκτυ της κατάθλιψης φαίνεται και στις μεταβολές τις τελευταίες όταν παρατηρούμε τα σκαμπανεβάσματα της.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΗΕΓ

ΤΟ ΗΕΓ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ.
Παλαιότερα τότε που το ΗΕΓ σε τεχνικό επίπεδο ήταν ακόμα «υποανάπτυκτο» και η έρευνα του εγκεφάλου δια μέσου καταγραφής στα σπάργανα υπήρχε η άποψη ότι οι ηλεκτροεγκεφαλογραφικές καταγραφές δεν συμβαδίζουν και δεν παρέχουν διαγνωστικά στοιχεία για τις καταθλίψεις κάθε είδους.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη έχει ως παθολογικό υπόβαθρο μια γενικευμένη εγκεφαλική δυσλειτουργία η οποία είναι και αυτή που εντοπίζεται από το ΗΕΓ.
Το ΗΕΓ σήμερα ιδιαίτερα αυτό της πολύωρης καταγραφής και υψηλής ανάλυσης δείχνει με στοιχεία και μεγάλη ακρίβεια τις εγκεφαλικές δυσλειτουργίες στα καταθλιπτικά σύνδρομα. Επίσης κατά προσέγγιση υποδεικνύει σε πιο σημείο του εγκεφάλου μπορούν να γίνουν θεραπευτικές εφαρμογές.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΜΕ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ

ΠΕΡΙΠΟΥ 30% ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝΕ ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ.
Λόγω αυτής της σταθερότητας των συμπτωμάτων και του μεγάλου ποσοστού των ασθενών με κατάθλιψη άρχισαν πλέον και άλλες ειδικότητες να συνεισφέρουν στην ψυχιατρική προκειμένου να βρεθεί μια λύση.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για την νευροχειρουργική και για την εν τω βάθη διέγερση του εγκεφάλου.
Όταν έχουμε ασθενείς με πάρα πολύ ισχυρή κατάθλιψη όπου έχουνε δοκιμαστεί όλες οι μέχρι τώρα γνωστές θεραπευτικές δυνατότητες αλλά παρόλα αυτά δεν υφίσταται ουσιαστική βοήθεια τότε μπορεί κανείς να καταφύγει κάτω από προϋποθέσεις και στην νευροχειρουργική επέμβαση με εν τω βάθη ηλεκτρισμό.
Στην προκειμένη περίπτωση ένα πολύ λεπτό ηλεκτρόδιο εισχωρεί μέχρι τα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου και με ελαφρούς ηλεκτρικούς ερεθισμούς διεγείρει τα νευρικά κύτταρα εκεί.
Η διέγερση αυτών των νευρικών κυττάρων παράγει πέρα από την σεροτονίνη και ακριβώς εκείνη την διέγερση στον εγκέφαλο που τον κάνει ικανό να αντιμετωπίζει την κατάθλιψη.
Μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί ότι περίπου οι μισοί ασθενείς που πάσχουν από χρόνια κατάθλιψη και έχουν υποστεί αυτή την εγχείρηση έχουν δει ουσιαστική βελτίωση.

Monday, November 22, 2010

ΠΩΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ;

ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΒΑΣΗ.
Η βιοχημική αυτή βάση βασίζεται σε περιοχή του εγκεφάλου όπου εδράζονται τα λεγόμενα βασικά γάγγλια.
Τα βασικά γάγγλια είναι πυρήνες της φαιάς μέσα στην «μάζα» της λευκής ουσίας.
Βρίσκονται δε συμμετρικά και στο αριστερό και δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Παρόλα αυτά όμως λειτουργικά έχουν μια διαφορετική έκφραση για το κάθε ημισφαίριο π.χ. για την περίπτωση της κατάθλιψης εμφανίζουν δυσλειτουργίες που προκαλούν μια μείωση της δραστηριότητας του αριστερού ημισφαιρίου και μια διέγερση στο δεξιό ημισφαίριο.
Αυτό αποτελεί την βιοχημική βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται η κατάθλιψη.

Friday, November 19, 2010

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ Η ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΑΝΝΑ ΑΧΜΑΤΟΒΑ


Η ΑΝΝΑ ΑΧΜΑΤΟΒΑ (ΦΩΤΟ) ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1889 ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 1966 ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΙΑ ΙΟΓΕΝΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΔΑ.
Αφού επέζησε της νόσου μέχρι τον θάνατό της, την κυνηγούσε η εμμονή του θανάτου που αποτυπωνόταν στην ζωή της και το έργο της.
Γεγονός χαρακτηριστικό για την χρόνια δυσμενή επίδραση των χρόνιων παρενεργειών των ιογενών λοιμώξεων.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ.



ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΗΔΟΝΙΑ. Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΗΔΟΝΗ. ΜΕΓΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΟΣ.
Μάλιστα πολλές φορές εναλλάξ το ένα παραπέμπει στο άλλο.
Ενώ στην κατάθλιψη έχουμε μια γενικευμένη εγκεφαλική νοσολογική δυσλειτουργία στην περίπτωση της ανορεξίας έχουμε περισσότερο ένα ιδεοψυχαναγκαστικό σύνδρομο γενετικής προέλευσης.
Αυτό σημαίνει ότι γενικά άνθρωποι που έχουν εκ γενετής μέσα τους «περασμένο» σαν ιδέα κάλλους το λεπτό σώμα και ιδιαίτερα αυτοί του γυναικείου φύλου είναι πολύ εύκολο να πέσουν στην παγίδα της ανορεξίας.
Και αυτό για τον λόγο ότι ακριβώς γενετικά δεν υπάρχουν διόλου «αντισώματα» για αυτό.
Αντίθετα δε υφίσταται μάλλον «αντισώματα» για το αντίθετο δηλαδή το υπέρβαρος.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ

ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΝΑ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ» ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ.
Με την έννοια αντίσταση στην ινσουλίνη εννοούμε την κακή διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, εν προκειμένω η ινσουλίνη δεν απορροφάται στους μυς ή αλλού που πρέπει, ενώ παράγεται αυξημένη από το πάγκρεας και το ήπαρ έτσι ώστε να ανέρχονται σε πάρα πολύ υψηλό σημείο το σάκχαρο και τα τριγλυκερίδια στο αίμα.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μια σειρά από συμπτώματα αλλά κυρίως εμφανίζεται σαν κατάθλιψη με σύγχυση εγκεφάλου, αίσθημα κόπωσης, και φουσκώματα στο στομάχι.
Εάν δεν ληφθεί έγκαιρη μέριμνα, βέβαια το σάκχαρο αυξάνεται συνεχώς και διογκώνεται η κατάθλιψη.
Εάν πάλι από την άλλη μεριά η έγκαιρη ιατρική τοποθέτηση με σιγούρεμα της διάγνωσης και άμεση θεραπεία σε ότι αφορά την υπερέκκριση και συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα με φάρμακα και δίαιτα τότε τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά. Αποκαθίσταται και η κατάθλιψη σε αυτήν την περίπτωση χωρίς να χρειαστούν περαιτέρω φάρμακα.
Εκείνο που χρειάζεται βέβαια είναι επιμελημένη αυστηρή δίαιτα διότι κατά κύριο λόγο οι εκρήξεις της κατάθλιψης έρχονται μετά από γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες πάνω από 30% και με μια έντονη υπνηλία, διότι μειώνονται κάποιες ουσίες οι ορεξίνες, οι οποίες επιδρούν στην ομαλοποίηση του μεταβολισμού στον εγκέφαλο.
Γενικά στην κατάθλιψη πρέπει πάντοτε να προσέχουμε την δυνατότητα της «αντίστασης» στην ινσουλίνη.

Thursday, November 18, 2010

ΖΩΗ ΚΑΙ ΠΛΗΞΗ



ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΘΛΙΨΗ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΗΞΗ
Η ΠΛΗΞΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ.
ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΟΜΠΕΡ, ΠΑΡΙΣΙ ΜΑΙΟΣ 1968

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΤΟ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ.
Το περίεργο είναι ότι η εγκεφαλική δυσλειτουργία βρίσκεται και σε οργανοαισθητηριακό επίπεδο.
Άνθρωποι με μείζονα κατάθλιψη υπέστησαν νευροφυσιολογικές εξετάσεις της όρασης και τα αποτελέσματα αυτά συγκρίθηκαν με παρόμοια ατόμων της ίδιας ηλικίας και φύλου.
Τα αποτελέσματα οδηγήσανε κυριολεκτικά σε απρόσμενα συμπεράσματα. Βρέθηκε ότι η ομάδα των καταθλιπτικών ασθενών σε σύγκριση με τους υγιείς έχει μεγάλη αδυναμία να ξεχωρίσει το άσπρο από το μαύρο χρώμα.
Έτσι λοιπόν αυτό δημιουργεί την οπτική αίσθηση και το βίωμα του «γκρίζου» χρώματος.
Όσο δε μεγαλύτερη είναι η κατάθλιψη τόσο πιο γκρίζα είναι και η οπτική αντίληψη. Με το πέρας κάποιας επιτυχημένης αντικαταθλιπτικής αγωγής διορθώνεται και το οπτικό πρόβλημα. Έτσι λοιπόν βλέπουμε πόσο αληθινές βγαίνουν οι παροιμίες που ισχυρίζονται ότι ο καταθλιπτικός τα βλέπει όλα «γκρίζα» ή ο στενάχωρος όλα «μαύρα».

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΚΟΙΛΙΑΚΑ ΑΛΓΗ ΜΕ ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟ

ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΣ (ΦΟΥΣΚΩΜΑΤΑ) ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΠΟΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΑΓΗΤΟ Η ΕΝΤΟΝΟ ΣΤΡΕΣ.
Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει διότι στην κατάθλιψη έχουμε μια ευαισθητοποίηση των ελεύθερων νευρικών απολήξεων.
Αυτές είναι οι υποδοχείς της πίεσης και του άλγους που βρίσκονται διάχυτες σε όλο το σώμα.
Στους καταθλιπτικούς ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς και των εντέρων ο ερεθισμός τους προκαλεί άμεσα μια διάταση του δέρματος και σύσπαση των μυών. Το αποτέλεσμα είναι έντονοι μετεωρισμοί, δυσπεψία, πόνοι και υπερευαισθησία στην αφή.

Tuesday, November 16, 2010

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ - ΜΙΑ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΠΙΟ ΑΠΛΑ.
Έτσι με βάση την σκέψη ξεκινούν πιστεύοντας ότι ο εγκέφαλος χαρακτηρίζεται από την εξελεγκτική ανάπτυξή του.
Έτσι στην κατάθλιψη θεωρείται ότι ο εγκέφαλος λόγω κάποιου προβλήματος προσπαθεί να επανεκκινήσει τις προσπάθειες του απομονώνοντας το σύμπτωμα που τον ενοχλεί.
Το σύμπτωμα αυτό είναι που επαναλαμβάνει ο καταθλιπτικός ασθενής σαν πρόβλημα ζητώντας να αρχίσει μια θεραπεία για το πρόβλημα αυτό που θα τον απαλλάξει από το βάσανο και τον εγκέφαλο από την δυσλειτουργία.
Πρόκειται για το γνωστό «κόλλημα» που παρουσιάζουν αυτοί οι ασθενείς που μετά το παραμερισμό του έρχεται η θεραπεία του.

Monday, November 15, 2010

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ. ΟΣΟ ΠΙΟ ΤΑΚΤΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
Ήδη ζούμε σε μια κοινωνία όπου ο αριθμός των καταθλιπτικών ασθενών είναι σε αναλογία υπεράριθμος για τους υπάρχοντες γιατρούς που μπορούν να κουράρουν αυτήν την αρρώστια. Εκείνο όμως που πρέπει να ξέρουμε επιπλέον είναι ότι στην κατάθλιψη μεγάλο ρόλο παίζει η συχνότητα εμφάνισης των καταθλιπτικών επεισοδίων. Και για να μπορέσει κανένας να έχει μια σαφή απάντηση για αυτό πρέπει να έχει επαφή με τον ασθενή που δεν είναι πάντοτε κάτι το ιδανικό.
Κατά κανόνα έξι με εφτά χρόνια είναι η διάρκεια μεταξύ πρώτου και δευτέρου επεισοδίου για έναν ασθενή που είναι σε περίθαλψη και μετά αυτό αυξάνεται συνεχώς. Μέχρι να φτάσει σε μια σχεδόν μη αναστρέψιμη κατάσταση.
Ο λόγος που γίνεται αυτή η εξέλιξη είναι το ότι η ίδια η νόσος προκαλεί τέτοιες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που με την σειρά τους δημιουργούνε νέα επεισόδια κατάθλιψης για να δημιουργήσουνε νέες αλλοιώσεις και έτσι συνεχίζετε ένας φαύλος κύκλος χωρίς τέλος.
Η θεραπεία της κατάθλιψης πλέον δεν περιορίζεται μόνο στα φάρμακα ή στην ψυχοθεραπεία αλλά πρέπει να ολοκληρώνεται και από νέες ανακαλύψεις που βοηθάνε στον τομέα αυτό όπως είναι η ηλεκτροθεραπεία και η μαγνητοθεραπεία.

Friday, November 12, 2010

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΡΜΟΝΕΣ

ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΑΚΡΩΣ ΜΕΓΑΛΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.Μεταξύ των άλλων οι ορμόνες σίγουρα κατευθύνουν και το θυμικό του ανθρώπου (από χαρούμενο έως θλιμμένο). Σε μια αναλογία με τον χρόνο ζωής και την πτήση των ορμονών (τεστοστερόνη, οιστρογόνα) έχουμε και την πιο τακτική εμφάνιση της κατάθλιψης σε προχωρημένες ηλικίες όπως π.χ. το καταθλιπτικό σύνδρομο κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης ή ακόμη και την κατάθλιψη σε ηλικιωμένους άνδρες λόγω μείωσης της τεστοστερόνης.
Γενικά υπάρχει ένας πολύ αυξημένος ρόλος της δράσης των ορμονών στο κεντρικό σύστημα σε ότι αφορά την εμφάνιση της κατάθλιψης. Έτσι πρέπει πάντα αυτό να λαμβάνεται υπόψη σε ανθρώπους που εμφανίζουν καταθλιπτικά σύνδρομα.

Wednesday, November 3, 2010

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΡΑΔΥΝΗ ΣΤΙΣ 03.12.2009


Wednesday, October 27, 2010

ΤΟ «ΣΤΙΓΜΑ» ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΌΧΙ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΙΣΧΥΕ ΣΑΝ ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ «ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΩΝ».
Αυτό δεν αποτελεί καμία υπερβολή αν σκεφθεί κανείς πως εκείνη την εποχή παρουσίαζαν οι καθηγητές στους νεαρούς φοιτητές την ασθένεια.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά κάποιον που έλεγε ότι η κατάθλιψη είναι μια ευκαιρία, είναι μια πρόφαση να αναγνωρίζετε τον εαυτό σας και να μάθετε πάρα πολλά για σας τον ίδιο.
Είναι, ισχυριζότανε ο ίδιος ο καθηγητής, περίπου ανήθικο να θέλουμε να θεραπεύσουμε αυτές τις αρρώστιες που προέρχονται από το εσωτερικό του ανθρώπου και είναι μια έκφραση της αυτοτιμωρίας τους.
Βέβαια τότε όλα αυτά λέγονταν χωρίς να σηκώνεται η «τρίχα στο κεφάλι» λόγω του ότι δεν υπήρχε ακόμη το σημερινό δόγμα ότι από βιολογικής πλευράς η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια όπως και οι άλλες εγκεφαλικές αρρώστιες.
Είναι ακόμη τραγικό να σκέφτεται κανείς ότι ένα στίγμα που κουβαλάει αυτή η αρρώστια μέχρι σήμερα ξεκίνησε μάλλον από τους ίδιους τους γιατρούς η τουλάχιστον οφείλεται στο γεγονός ότι οι ίδιοι γιατροί δεν αντιμετώπισαν φανερά ακόμη και οι ψυχίατροι αυτήν την τάση να δημιουργηθεί το στίγμα της κατάθλιψης.
Τώρα που φτάσαμε σε ένα ποσοστό ένας από τους δύο να πάσχει από αυτήν την αρρώστια, βέβαια αρχίζει και αλλάζει αυτή η εντύπωση ριζικά, ιδιαίτερα στις κοινωνίες που είναι πιο κοντά στον άνθρωπο και απαιτούν άμεση θεραπεία και υποστήριξη των δικαιωμάτων του.

Monday, October 25, 2010

Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ¼ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΙ ΣΕ ΕΛΑΦΡΩΣ ΠΙΕΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ.Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται οι ψυχικές ασθένειες συνεχώς και κάθε τρίτος περίπου να είναι τώρα κατά διαστήματα σε ψυχοθεραπευτική αγωγή. Οι ψυχικές ασθένειες προκαλούν μεγάλη επιβάρυνση στα άτομα, στις οικογένειές τους και στις κοινότητες ενώ παράλληλα είναι ένα κύριο στοιχείο για την μειωμένη απόδοση που εμφανίζουν στην δουλειά τους.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο επικρατεί ένας νέος όρος ο λεγόμενος «σύντροφος του γραφείου». Πρόκειται για έναν άντρα ή συνάδελφο συνήθως αυτόν που είναι στην διπλανή θέση ή στο διπλανό γραφείο οι οποίοι αναλαμβάνουνε «ψυχοθεραπευτικά» να εξυπηρετήσουν τον συνάδελφό τους και αντίστροφα.
Πρόκειται δηλαδή για μια παραλλαγή της παλιάς ελληνικής γειτονιάς ή του κλασσικού καφενείου που κάτω από ένα δέντρο τα λέγανε δύο πίνοντας τον καφέ προκειμένου να αντέξουν την φτώχεια και την δυστυχία.
Εδώ τώρα απλώς συζητάνε να τους φύγει το άγχος για το επίπεδο ζωής που με τόσο κόπο κατέκτησαν.

Saturday, October 23, 2010

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ.Πολλοί υποψήφιοι αυτόχειρες πριν την απελπισμένη προσπάθεια τους να τελειώσει η ζωή το συνδέουν αυτό με την επιθυμία λύτρωσης και θανάτου.
Πολλοί από αυτούς μάλιστα, σε ότι αφορά αυτό, έχουν συγκεκριμένα πλάνα.
Τις περισσότερες φορές αυτά εμπίπτουν τυχαία στην γνώση συγγενών ή συντρόφων. Όποτε συμβεί αυτό αυτοί πρέπει να αντιδρούν έγκαιρα.
Κατά κανόνα οι αυτόχειρες αποφεύγουν να μιλούν για τις κινήσεις και τους στόχους τους.
Συνήθως πριν την απόπειρα τους είναι βυθισμένοι σε απελπισία και η διάθεσή τους δεν αλλάζει με τίποτα.
Αυτό που είναι δυνατόν να παρουσιάσουν είναι μια επιθετικότητα κυρίως με μορφή αυτοεπιθετικότητας και η άρνηση για λήψη τροφής η φαρμάκων.

Thursday, October 21, 2010

Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ. Η ΟΡΓΑΝΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΑΠΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΙΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ.Έναν ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις παίζουνε οι λοιμώξεις.
«Αθώες» λοιμώξεις που επαναλαμβάνονται τακτικά είναι δυνατόν να προχωρήσουνε τόσο πολύ ώστε να αυξήσουν την κατάθλιψη ενώ κάποιος άλλος ψάχνει για διαφορετικά αίτια.
Πρέπει συγχρόνως με όλα αυτά να γίνεται και η δημιουργία κάποιου πλαισίου υποστήριξης για τα παράπλευρα προβλήματα της κατάθλιψης.
Συγκεκριμένα ο γιατρός που ασχολείται με αυτά ή ο ασθενής που έχει το πρόβλημα πρέπει πάντοτε να λαμβάνει υπόψη όλα αυτά τα περιβαλλοντολογικά στοιχεία τα οποία είναι άκρως ουσιώδη για την εξέλιξη της κατάστασης.
Η κατάθλιψη από μόνη της είναι πολύ σπάνια και γίνεται πολύ γρήγορα γνωστή.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.Δηλαδή όσο πιο μεγάλη κατάθλιψη τόσο μεγαλύτερη και η φθορά του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η κατάθλιψη έχει μια μονίμως αρνητική διάθεση για τα πάντα.
Το γεγονός πηγάζει από μια υπέρμετρη ευαισθησία απέναντι σε οτιδήποτε της φαίνεται άρρωστο ή προκαλεί μια άρρωστη αντίδραση.
Η θέα ενός ανήμπορου ανθρώπου, η εικόνα ενός ανάπηρου ακόμα και η αντίληψη για ένα συνάχι αυξάνει υπέρμετρα τον «όγκο» της κατάθλιψης.
Το γεγονός αυτό συμβαίνει διότι εκ γενετής το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά πάντοτε, θέλοντας να προφυλάξει τον άνθρωπο σε αρρώστια, συναισθήματα και εικόνες.
Όπως καταλαβαίνουμε ο καταθλιπτικός ασθενής είναι ο καλύτερος αγωγός για αυτές τις διαδικασίες. Έτσι λοιπόν στην περίπτωση ελαφριών καταθλιπτικών εικόνων η σύσταση αποφυγής δυσάρεστων καταστάσεων είναι απαραίτητη.

Monday, October 18, 2010

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΘΟΡΥΒΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ. Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΞΟΔΙΚΗ.60% των περιπτώσεων της κατάθλιψης παραμένουν αδιάγνωστα. Παγκόσμια μόνον «τρεις» στους «εκατό» ασθενείς έχουν μια σοβαρή φαρμακευτική και ειδική αντιμετώπιση. Η διάρκεια των «βαρέων» συμπτωμάτων ανέρχεται από μια εβδομάδα έως μια ζωή. Πρόκειται για ένα μαρτύριο χωρίς τέλος.
Συνήθως η αρρώστια προϋπάρχει και ξεσπάει για ασήμαντη αφορμή.
Έχει «ανεβοκατεβάσματα και συνήθως εμφανίζει σε ένα ποσοστό 15% έντονη αυτοκτονικότητα συνήθως ύστερα από μια περίοδο ηρεμίας που «όλα» την θεωρούν ως εποχιακή ένδειξη βελτίωσης.
Αυτή η μορφή της «αθόρυβης» κατάθλιψης είναι η πλέον ύπουλη και επικίνδυνη μορφή.
Πρέπει γιατρός και συγγενείς να είναι προετοιμασμένοι για αυτήν την φάση και να την αντιμετωπίζουν κυρίως με φάρμακα και συμπαράσταση πριν ξεσπάσει.

Tuesday, October 12, 2010

ΔΥΣΑΥΤΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΓΕΝΙΚΑ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΟΠΟΥ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΑΝ «ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ» ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΡΩΣΤΙΑΣ.Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της γενικευμένης εγκεφαλικής διαταραχής παρουσιάζεται πολύ τακτικά, ιδίως όταν έχουμε έξαρση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, μια δυσαυτονομία.
Όπου δυσαυτονομία εννοούμε μια δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος με χαρακτηριστικό ίλιγγο, έξαψη, ναυτία, δίψα, κούραση, πανικό και διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.
Οι τελευταίες μάλιστα από λάθος κλινική εκτίμηση πολλές φορές οδηγούν και σε τροποποίηση τυχόν αγωγής με καρδιολογικά φάρμακα που λαμβάνουν οι καρδιοπαθείς καταθλιπτικοί ασθενείς.
Εδώ χρειάζεται η εμβάθυνση στην συμπτωματολογία διότι δυσαυτονομία και κατάθλιψη έχουμε πάρα πολύ τακτικά.
Συνεπώς και όταν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια θα πρέπει να γίνεται ξεχωριστή θεραπεία για την δυσαρμονική κρίση.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΚΜΗ

Η ΑΚΜΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.Ορμονολογικοί, κληρονομικοί και αυτοάνοσοι παράγοντες θεωρούνται υπεύθυνοι για την ακμή.
Σε μεγάλη πλειοψηφία και ιδιαίτερα σε νεαρές γυναίκες έχουμε την συνύπαρξη της ακμής με την κατάθλιψη.
Πάρα πολλοί από τους γιατρούς που ασχολούνται με το θέμα πιστεύουν ότι η κατάθλιψη είναι αντιδραστικής μορφής λόγω του υπάρχοντος προβλήματος.
Άλλοι την αποδίδουν στην συχνά γινόμενη θεραπεία με ισοτρετινοίνη η οποία αποδεδειγμένα έχει σαν παρενέργεια καταθλιπτικά σύνδρομα.
Νέες έρευνες όμως έχουν αποδείξει ότι μάλλον υπάρχει ένα αίτιο διαταραχής του ανοσοποιητικού στην κοινή εμφάνιση των δύο νοσημάτων.

Monday, October 11, 2010

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ Η ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ.Σε αυτές τις περιπτώσεις σαφώς έχουμε έναν αθροιστικό παράγοντα που προκαλεί το γεγονός ο οποίος πολλές φορές για αρκετό καιρό μένει στο σκοτάδι πριν του δοθεί η αφορμή να εκδηλωθεί κλινικά.
Πρόκειται για τον παράγοντα κακής αγγείωσης εγκεφάλου για διαφόρους λόγους π.χ. υπέρταση, διαβήτης, κατάθλιψη κ.λ.π.
Έτσι λοιπόν στα καταθλιπτικά σύνδρομα θα πρέπει αυτοί οι επιμέρους παράγοντες να υπολογίζονται στην θεραπευτική αγωγή.

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ – ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΦΑΙΑΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ.Από την παιδική ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα ,με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι διασυνδέσεις (συνάψεις) των εγκεφαλικών κυττάρων.
Ο πολλαπλασιασμός αυτών των συνάψεων έχει σαν συνέπεια την μεγιστοποίηση του εγκεφαλικού έργου άρα και την αύξηση της πνευματικής διαύγειας ή παραγωγής. Στην περίπτωση της κατάθλιψης και για λόγους ιδιοπαθείς (άγνωστους) ή άλλων ασθενειών π.χ. λοιμώξεων, αυτές οι διασυνδέσεις των συνάψεων ελαττώνονται ή χάνουν σε δύναμη έργου.
Αυτό είναι από τις βασικές αιτίες της κατάθλιψης. Μέχρι πριν μερικές δεκάδες χρόνια ο άνθρωπος ήταν αδύναμος μπροστά σε αυτό το φαινόμενο.
Το γεγονός αυτό σήμερα έχει αλλάξει. Υπάρχουν και τα διαγνωστικά μέσα (ΗΕΓ, Μαγν. Τομογραφία) καθώς επίσης και οι θεραπευτικές δυνατότητες (ηλεκτροθεραπεία, μαγνητοθεραπεία).

Friday, October 8, 2010

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ – ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΕΝΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΑΣΧΗΜΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ Π.Χ. ΔΥΣΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ.Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουμε πάντα την εμφάνιση κατάθλιψης ή καταστάσεων φόβου ή πανικού.
Εν προκειμένω δηλαδή έχουμε ψυχικές διαταραχές λόγω σωματικών ανωμαλιών που προκαλούν αυτά τα διάφορα σύνδρομα.
Ο μοντέρνος τρόπος ζωής με τις νέες συνθήκες διαβίωσης πλούσια σε λιπαρά και ακόρεστα, μικρά γεύματα, fast food, κ.λ.π. είναι σε θέση να οδηγήσει τον οργανισμό σε μια χρόνια ταλαιπωρία χωρίς να έχει αντοχή να ξεπεράσει τις διαδικασίες που προκαλούν αυτές τις διαταραχές. Έτσι λοιπόν στην εμφάνιση τέτοιων σωματοψυχολογικών καταστάσεων είναι απαραίτητη η ιατρική ανάλυση του τρόπου ζωής.
Εκεί «σκοντάφτουμε» και στις αιτίες που προκαλούν τις καταθλίψεις και τους φόβους.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ

ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.
Όντως αυτή η σχέση υφίσταται. Ο δε λόγος έχει να κάνει με την λειτουργία της φυσιολογίας της καρδιάς. Η καρδιά μεταξύ των άλλων όταν υπολειτουργεί όπως σε περιπτώσεις στρες, της κατάθλιψης δημιουργεί αιμοδυναμικά προβλήματα όγκου και παλμού. Όταν αυτά τα δύο φαινόμενα περάσουν κάποια λειτουργικά και ανατομικά όρια εξειδικευμένα σε κάθε ασθενή πιέζουν τις διάχυτα ευρισκόμενες ελεύθερες νευρικές απολήξεις του πόνου και της πίεσης με αποτέλεσμα να δημιουργείται αίσθημα πίεσης και άλγους.
Είναι το λεγόμενο αίσθημα παλμών και άλγους. Μακροχρόνια η καταθλιπτική συνδρομή μπορεί να φτάσει και σε διαταραχές πανικού έτσι ώστε να δημιουργηθούν πιο «άμεσα» καρδιολογικά σύνδρομα όπως κατά το λαϊκότερο «καρδιοφοβία».

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΑΝΙΚΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ

ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΕΧΕΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΡΑΝΙΚΟΥ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΑΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΟΠΛΟ.Οι νευρολόγοι ψυχίατροι σε όλο τον δυτικό κόσμο θεωρούν τον διακρανικό μαγνητικό ερεθισμό θεραπευτικά ότι καλύτερο και ιδιαίτερα συγκρίνοντας το με την παλιά θεραπεία του ηλεκτροσόκ.
Τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία σε όσες χώρες λειτουργούν αναλαμβάνουν τα έξοδα μιας τέτοιας θεραπείας διότι γνωρίζουν τα αξιόλογα αποτελέσματά της. Βέβαια και από την μεριά των ερευνητών έρχονται όλο και καινούριες βελτιώσεις προς όφελος των ασθενών και ελάφρυνση του ψυχολογικού τους βάρους.

Thursday, October 7, 2010

Ο ΑΒΑΣΤΑΧΤΟΣ ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ

ΣΤΙΣ 16.11.09 ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΑΝΝΟΒΕΡΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΡΟΜΠΕΡΤ ΕΝΚΕ ΕΝΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΑΘΛΗΤΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ.Η αυτοκτονία του αθλητή είχε συγκλονίσει όλη την Γερμανία και πραγματικά αυτό φάνηκε και από την μεγάλη μάζωξη που είχανε οι φίλαθλοι στο γήπεδο για ένα πράγμα που για τους ίδιους και την ψυχοσύνθεση τους είναι δύσκολο να το καταλάβουν. Δηλαδή αυτό της αυτοκτονίας του μεγάλου αθλητή που θεωρητικά για τις δικές τους διεκδικήσεις τα «είχε όλα».
Βέβαια και από το πλήθος και από τους αναγνώστες ή τηλεθεατές των μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν έχει γίνει κατανοητό και ίσως για αυτό πρέπει να ειπωθεί ακόμη μια φορά ότι ο μεγάλος μετατραυματικός πόνος αυξάνει την αυτοκτονικότητα και πολλές φορές οδηγεί στην μοιραία αυτοκτονία.
Ο Ένκε είχε χάσει την κόρη πριν 2-3 χρόνια και τον είχε πληγώσει όλη η κατάσταση μοιραία πάρα πολύ. Προφανώς ένας ευαίσθητος άνθρωπος ο οποίος προσπάθησε με την βοήθεια της συζύγου του να φέρουνε μια αποκατάσταση των αισθημάτων τους υιοθετώντας ένας νέο παιδί μαθαίνοντας και ο ίδιος ότι έχει προβλήματα υγείας δεν άντεξε στον πόνο και ζήτησε την «λύτρωση» στον θάνατο.
Όσο μοιραίο και αν ακούγεται αυτό πρόκειται για μια βασική ψυχοδυναμική διαδικασία που συμβαίνει περίπου στο 1% των ανθρώπων. Όλοι όταν περνάνε μια ιδιαίτερα μεγάλη κρίση ο εγκέφαλός τους έχει περιορισμένα όρια αντοχής.
Όταν αυτά τα όρια αντοχής «διαταράσσονται» και από ένα υπέρμετρο γεγονός πόνου τότε η αυτοκτονικότητα έρχεται πιο κοντά στον ασθενή. Το παράδειγμα του Ρόμπερτ Ενκε πρέπει γενικά να μας αφυπνίζει όταν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις ή όταν εκδηλώνονται τέτοιες διαθέσεις.

Tuesday, October 5, 2010

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ


ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝΕ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΒΡΙΣΚΟΥΝΕ ΜΙΑ ΠΛΗΡΗ ΥΦΕΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.
Το ποσοστό ανεβαίνει στο 80% όταν έχουμε μέτρια βελτίωση αλλά οπωσδήποτε βελτίωση και υποχώρηση των συμπτωμάτων.
Τελικά το ποσοστό που παραμένει σθεναρό έναντι οποιαδήποτε αγωγής είναι περίπου στο 8%.
Για αυτό το 8% υπάρχει η ηλεκτροθεραπεία ή σε μορφή ηλεκτροσόκ ή όπου χρειάζεται παράλληλα και βοήθεια αναισθησιολόγου και μυοχαλάρωση ή με απλή ηλεκτροθεραπεία στο προμετωπιαίο λοβό όπου είναι ανώδυνη και μπορεί να γίνει χωρίς προβλήματα.
Βέβαια το ηλεκτροσόκ όσο σκληρό και αν ακούγεται δεν είναι με τα μοντέρνα μέσα τόσο επιθετικό όσο παλιά και είναι οπωσδήποτε μια λύση.
Επίσης σε ότι αφορά επίπεδο ερεθισμών αυτή που είναι τελείως ελεύθερη δομών για τον εγκέφαλο και χωρίς καμία ιδιαίτερη παρενέργεια αλλά βοηθάει πάρα πολύ στις χρόνιες καταθλίψεις είναι η διαδικασία του διακρανικού μαγνητικού ερεθισμού όπου με μαγνητικά κύματα ερεθίζονται τα νευρικά κύτταρα για την παραγωγή σεροτονίνης.

Δημοφιλή άρθρα