Tuesday, August 9, 2011

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CROHN

Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CROHN ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΕΩΣ ΤΟΝ ΠΡΩΚΤΟ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΟ ΈΝΤΕΡΟ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ.
Όπως όλες οι συστηματικές αρρώστιες, έχει ευρύ πεδίο δράσης και διαφορετικής έντασης συμπτώματα. Πολλές φορές, αργεί να παρουσιαστεί με την κλινική της μορφή, και εμφανίζεται σαν μια εκδήλωση καταθλιπτικού συνδρόμου με συνοδεία ενός δυσαπορροφητικού συνδρόμου.
Από τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει, σίγουρα υπάρχει μια εγκεφαλική συμμετοχή σε αυτό το σύμπλεγμα αυτοάνοσου χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης, είναι μάλιστα η ημιτονοειδής ταυτόχρονη πορεία των δυο νοσημάτων. Πολλές φορές, υπάρχει ταυτόχρονη ίαση ή βελτίωση. Βέβαια, αυτές είναι απλές παρατηρήσεις προκειμένου να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει μια κοινή ρίζα. Αλλά είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει κάποια συνάφεια.

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΝΟΣ

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ TOM FORD ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ.
Πρόκειται για την ιστορία ενός άντρα που χάνει το φίλο του και περιφέρεται με την αγγλική του νοοτροπία μέσα στην Καλιφόρνια προκειμένου να βρει συνδέσεις και δρόμους παρηγοριάς.
Είναι μια αξιόλογη ταινία που εμείς εδώ δεν την αναφέρουμε τόσο για το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον αλλά για τις αιχμές που αφήνει και για το τι νοιώθουνε αυτοί που απομένουν πίσω ύστερα από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ιδιαίτερα όταν αυτό το πρόσωπο έχει επιχειρήσει και έχει «πετύχει» μια αυτοκτονία. Είναι μια υπόθεση που απασχολεί πάρα πολύ την ψυχιατρική για το βάσανο της αυτοκτονίας για αυτούς που μένουν πίσω και την προσπάθειά τους να συνδεθούνε με νέες τους πράξεις αντιδράσεις ή και οργάνωση της ζωής τους έτσι ώστε να συμπληρώσουν το κενό που φέρνει η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ιδιαίτερα όταν αυτό το πρόσωπο έχει επιχειρήσει και έχει «πετύχει» μια αυτοκτονία για αυτούς που μένουν πίσω και την προσπάθειά τους να συνδεθούνε με νέες τους πράξεις, αντιδράσεις ή και οργάνωση της ζωής τους έτσι ώστε να συμπληρώσουν το κενό που φέρνει η απώλεια του αγαπημένου προσώπου και ειδικά με τον τρόπο που έφυγε από την ζωή.
Είναι μια εξαιρετικά επιτυχής ανάλυση που αξίζει να την δει κανείς και ιδιαίτερα αν έχει εμπειρίες τέτοιου τύπου ή αν ενδιαφέρεται για αυτά τα πράγματα.

ΠΟΣΟ ΚΑΛΟΣ ΕΙΣΑΙ;

«ΠΟΣΟ ΚΑΛΟΣ ΕΙΣΑΙ; » · ΜΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΣΗ, ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ.
Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που συνεχώς γυρίζουν από αυτήν την συγκεκριμένη ερώτηση του «πόσο καλοί είναι;».
Συνεχώς αισθάνονται την άμεση ανάγκη να υπερβάλλουν τον εαυτό τους για να αποδείξουν ότι εργασιακά και ανθρώπινα είναι πολύ χρήσιμοι και δεν «στέκονται» εκεί με την αίσθηση της ανικανότητας και αβουλίας.
Έχουνε πολύ χαμηλό δείκτη αυτοεκτίμησης και ποτέ δεν αισθάνονται ότι είναι σε θέση να πιάσουν αποδόσεις που άλλοι περιμένουν για αυτούς.
Δεν σταματάνε ποτέ να εργάζονται και να κουράζονται επιδιώκοντας την μεγάλη απόδοση χωρίς να λάβουν υπόψη τι κοστίζει αυτό σε ψυχή και σώμα.
Παραμερίζουν πλήρως τις ανάγκες και του σώματος και της ψυχής για διασκέδαση και ξεκούραση προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους.
Εάν σε κάποιες περιπτώσεις δεν τα καταφέρουν έρχεται τότε το «μεγάλο κακό».
Αυτό που αισθάνονται είναι μια έντονη κατάθλιψη μέχρι τα σύνορα της πλήρης κατάρρευσης και πολύ τακτικά εμφανίζονται και με αυτοκτονικότητα στο νοσοκομείο.
Πρόκειται για μια τάξη ανθρώπων που χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση, προσοχή και εμφανίζουνε αυτό το συγκεκριμένο σύμπτωμα της ερώτησης, «Είμαι αρκετά καλός πάλι;».

Monday, August 8, 2011

Ο ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΪ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΊΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΈΡΓΑ.
Στην περίπτωση του διασήμου αμερικανού συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ που αυτοκτόνησε το 1961 σε μια σχιζοφρενική κρίση, σίγουρα η ζωή του, τουλάχιστον από ιατρικής πλευράς, είναι σημειολογικά πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τα έργα του.
Ο ιδιαίτερα προικισμένος σαν άτομο και πλούσιο σε χρήματα, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, έβγαζε από παιδί προς τα έξω την εικόνα του «σκληρού» και «μάτσο» άντρα.
Παρ’ όλες τις κατά καιρούς, από τον ίδιο αναφερόμενο, καταθλίψεις του και διαταραχές της συμπεριφοράς, όπως φάνηκε αργότερα από τους βιογράφους του λόγω ψυχωτικών εξάρσεων αποκλίσεις, ο ίδιος έδειχνε μια ιδιαίτερη αδυναμία για αντρικές συντροφιές και όπως φαίνεται από γράμματα του που στοιχειοθετήθηκαν αργότερα, ακόμα και ομοφυλοφιλικές τάσεις.
Στην περίπτωση λοιπόν Χέμινγουεϊ, έχουμε ένα εμφανές παράδειγμα σαν προκάλυμμα της αληθινής προσωπικότητας, δηλαδή τη συμπεριφορά του «σκληρού» άντρα πίσω από μια ψυχικά διαταραγμένη προσωπικότητα με έντονες καταθλιπτικές τάσεις.

Monday, August 1, 2011

Η ΨΙΛΟΚΥΒΙΝΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Η ΨΙΛΟΚΥΒΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΨΥΧΟΤΡΟΠΟ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΟΥ LSD.
Η ψιλοκυβίνη περιέχεται στα λεγόμενα «μαγικά» μανιτάρια τα οποία χρησιμοποιούνται για αντοχή στη νυχτερινή διασκέδαση και είναι αυστηρώς απαγορευμένα.
Μετά από πολλές προσπάθειες και διατάγματα σε Αμερική και Ευρώπη δοκιμάζεται η επιρροή της ψιλοκυβίνης σε ότι αφορά τη θεραπεία της κατάθλιψης. Σύμφωνα με τις έρευνες του Imperial College του Λονδίνου, φαίνεται ότι ψυχεδελικές ουσίες έχουν ουσιαστική ανταπόκριση στην ανάσυρση παθολογικών μακρινών αναμνήσεων με τρόπο τέτοιο που καταπολεμούν το στρες και την κατάθλιψη.

Δημοφιλή άρθρα