Friday, October 21, 2011

ΜΕΘΥΛΙΩΣΗ-ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ

ΜΕΘΥΛΙΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΑ, ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΌΡΓΑΝΑ.
Το τι σχέση έχει η μεθυλίωση με την κατάθλιψη, βρέθηκε τον τελευταίο καιρό, κυρίως από πειράματα που έγιναν σε μονοζυγώτες δίδυμους και είχαν ιδιαίτερη επιτυχία.
Βρέθηκε λοιπόν, ότι σε μια διαδικασία, που λέμε επιγενετική διαταραχή, δηλαδή μια γονιδιακή «αλλοίωση» που προέρχεται λόγω ενός εξωτερικού παράγοντα μεταβολικού, κοινωνικού ή περιβαλλοντολογικού, έχουμε μεταφορά των μεθυλίων εντός των γονιδίων, με αποτέλεσμα την αλλαγή της μεταβολικής τους ισορροπίας.
Αυτή λοιπόν η διαδικασία, που μέσω του μεθυλίου προκαλεί τη γέννεση κάποιων διαταραχών, αποτελεί το αντικείμενο ερεύνης των τελευταίων μεγάλων ερευνητικών ινστιτούτων που ασχολούνται με το θέμα αυτό.
Έτσι βρέθηκε ότι η «ανταλλαγή» θέσεων των μεθυλίων μπορεί να προκαλέσει και την κατάθλιψη, ιδιαίτερα ότι αφορά την μανιοκατάθλιπτική της μορφή.
Πρόκειται για ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα, διότι πλέον φεύγει η εντύπωση ότι πρόκειται για μια κληρονομική, μονοδιάστατη νόσο και οπωσδήποτε αορίστου «ψυχολογικής» αιτιολογίας και αντίθετα για μια ουσιαστική, οργανική διαταραχή, κυρίως εγκεφαλικού τύπου.

No response to “ΜΕΘΥΛΙΩΣΗ-ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ”

Leave a reply

Δημοφιλή άρθρα