Friday, November 18, 2011

Η ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ

ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΈΝΤΟΝΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ, ΑΙΣΘΗΜΑ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ, ΑΔΥΝΑΜΙΑ,ΈΝΤΟΝΟ ΚΛΑΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εγκέφαλος, δρώντας τελείως αρνητικά, στρέφεται σε μια περιοχή του που λέγεται ιππόκαμπος και αναζητά από αυτούς (τους ιππόκαμπους) ευχάριστες αναμνήσεις που έχουν καταγεγραμμένες από το παρελθόν.
Οι αναμνήσεις αυτές, ενεργοποιούν τον εγκέφαλο και μαζί την έκκριση οποιοειδών που πηγαίνουν στο κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου, δημιουργώντας μια ευχάριστη αίσθηση και φέρνοντας μια τεράστια ανακούφιση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, που ο εγκέφαλος είναι υπερευαίσθητος στη διαδικασία αυτή μπορεί η ευχαρίστηση από το κέντρο επιβράβευσης να είναι τέτοια ώστε να διακόπτει το κλάμα και να χαμογελά ακόμα και την ώρα της κηδείας.

Thursday, November 3, 2011

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΈΚΦΡΑΣΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ.
Παρόλα αυτά, η αφορμή για την αύξηση της ή για την εμφάνιση της αποτελεί τακτικά η διαταραχή της κοινωνικής ομάδας, στην οποία βρίσκεται ο ασθενής.
Τα χαρακτηριστικά του να ανήκεις σε μια κοινωνική ομάδα είναι πρώτον να σε αποδέχεται η κοινωνική ομάδα σαν μέλος και κατά δεύτερο λόγο η όλη σαν δράση και η ύπαρξη να ανταποκρίνεται στις αρχές της ομαδοποιημένης αυτής της εμφάνισης και κοινωνικής εκπροσώπησης που έχει σαν άτομο.
Πολλές φορές, οι ασθενείς από λάθος, δυσνόητη ή αρκετές φορές από στοχοποίηση βρίσκονται σε μια διαταραχή των σχέσεων αυτών.
Εκεί σε αυτόν το τομέα ακριβώς, επειδή υπάρχει το προηγούμενο της εγκεφαλικής δυσλειτουργίας, υπάρχει παρερμηνεία του όλου γεγονότος, το οποίο τακτικά εκφράζεται με μια επιδείνωση του καταθλιπτικού συνδρόμου.
Έτσι λοιπόν ο θεράπων ιατρός, είναι πάντοτε υποχρεωμένος, μεταξύ των άλλων, να λαμβάνει υπόψη του και την κατάσταση της ομάδας, κοινωνικής, οικογενειακής ή προσωπικής που περιβάλλει τον ασθενή, και αν μπορεί να ζητάει την βοήθεια τους στην θεραπεία του.

Friday, October 21, 2011

ΜΕΘΥΛΙΩΣΗ-ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ

ΜΕΘΥΛΙΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΑ, ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΌΡΓΑΝΑ.
Το τι σχέση έχει η μεθυλίωση με την κατάθλιψη, βρέθηκε τον τελευταίο καιρό, κυρίως από πειράματα που έγιναν σε μονοζυγώτες δίδυμους και είχαν ιδιαίτερη επιτυχία.
Βρέθηκε λοιπόν, ότι σε μια διαδικασία, που λέμε επιγενετική διαταραχή, δηλαδή μια γονιδιακή «αλλοίωση» που προέρχεται λόγω ενός εξωτερικού παράγοντα μεταβολικού, κοινωνικού ή περιβαλλοντολογικού, έχουμε μεταφορά των μεθυλίων εντός των γονιδίων, με αποτέλεσμα την αλλαγή της μεταβολικής τους ισορροπίας.
Αυτή λοιπόν η διαδικασία, που μέσω του μεθυλίου προκαλεί τη γέννεση κάποιων διαταραχών, αποτελεί το αντικείμενο ερεύνης των τελευταίων μεγάλων ερευνητικών ινστιτούτων που ασχολούνται με το θέμα αυτό.
Έτσι βρέθηκε ότι η «ανταλλαγή» θέσεων των μεθυλίων μπορεί να προκαλέσει και την κατάθλιψη, ιδιαίτερα ότι αφορά την μανιοκατάθλιπτική της μορφή.
Πρόκειται για ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα, διότι πλέον φεύγει η εντύπωση ότι πρόκειται για μια κληρονομική, μονοδιάστατη νόσο και οπωσδήποτε αορίστου «ψυχολογικής» αιτιολογίας και αντίθετα για μια ουσιαστική, οργανική διαταραχή, κυρίως εγκεφαλικού τύπου.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΜΙΑ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΈΡΕΥΝΑ, ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΈΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΥΡΛΙΝ ΒΙΓΚΕΝ, ΈΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ ΝΕΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
Κατά τον Γερμανό καθηγητή, ο οποίος ανέπτυξε μια έρευνα σε περίπου πεντακόσια εκατομμύρια ανθρώπους, πιστοποιήθηκε ότι η κατάθλιψη και η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή απειλεί ή πλέον είναι μόνιμος συνοδός στους μισούς Ευρωπαίους περίπου.
Η δύσκολη, μερικές φορές, αναγνώριση της και άμεση αντιμετώπιση της, έχει σαν αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση της με στόχο την ανάπτυξη άλλων ασθενειών ή και την εμφάνιση της αυτοκτονικότητας.
Ο Γερμανός καθηγητής, που ασχολείται χρόνια με το θέμα, επισημάνει ότι είναι άμεση ανάγκη η πιο έγκυρη αντιμετώπιση, αναγνώριση των συμπτωμάτων και κυρίως η φαρμακοθεραπεία.
Αν και στο τελευταίο τομέα είχε να πει πως φαρμακευτικές εταιρείες, λόγω της μειωμένης κερδοφορίας που τυχόν παρουσιάζεται εξαιτίας των αναποτελεσματικών ερευνών και της δράσης των διαφόρων ψυχοφαρμάκων, δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το γεγονός, έτσι ώστε στο τομέα της θεραπείας να υπάρχει μια αρκετά μεγάλη «τρύπα».
Γενικά ο καθηγητής επισημαίνει ότι πρέπει να φροντίσει κανείς από μόνος του, εφόσον παρουσιαστούν συμπτώματα έγκαιρα, να πάει στον ειδικό και να έχει μαζί του την συνεργασία που πρέπει προκειμένου να αποφευχθεί η δυσάρεστη εξέλιξη.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΓΟΝΙΔΙΑ

Η ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΆΝΟΙΞΑΝ ΈΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΈΡΕΥΝΑ ΌΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ.
Εικόνες και σύνδρομα, καταθλιπτικά, που μέχρι τώρα τα θεωρούσαμε αποκλειστικό «ψυχικής» αιτιολογίας, αποδεικνύεται ότι είναι κατά κύριο λόγο, αποτελέσματα κάποιων λοιμώξεων ή κυτταρικών διαταραχών, εντός του εγκεφάλου που ευθύνονται μάλιστα μοριακά τμήματα κάποιων κυττάρων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της λειτουργίας των λεγόμενων mRNΑ στις διάφορες καταθλιπτικές διαδικασίες.
Όταν λέμε για mRNA πρόκειται για μια υποπρωτεΐνη, πολύμορφη και πολυποίκιλη, που κυκλοφορεί μεταξύ των διάφορων κυτταρικών οργανισμών σε διάφορα σχήματα, έτσι ώστε να μεταδίδει πληροφορίες για τη κατοπινή του «συμπεριφορά» σε ότι αφορά την σύνθεση νέων μορίων ή νέων «ιδιοτήτων».
Όταν λοιπόν αυτός ο μηχανισμός, για ποικίλους λόγους, δεν μπορεί να συντονιστεί σωστά, ή παρεμβάλλεται κάποια λοίμωξη ή οποιαδήποτε άλλη αιτία, η οποία δημιουργεί μια «παρακαμπτήριο» κυκλοφορία, τότε εκφράζεται διαφορετικά και ένα από τα αποτελέσματα του είναι εκείνες οι εγκεφαλικές δυσλειτουργίες που προκαλούν τις καταθλίψεις.
Βέβαια, ανάλογα σε πιο σημείο του εγκεφάλου ή πιο νευρωνικό τόξο θα επηρεαστεί, θα έχουμε και τη μεγαλύτερη επιρροή και την ανάλογη εμφάνιση της κλινικής εικόνας.
Σήμερα στον τομέα της χημείας, και ιδιαίτερα με την συμβολή των ραδιοϊσοτόπων, μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε αυτά και να τα «αντιμετωπίσουμε» στις αρχικές μορφές.
Βέβαια χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί ακόμη είμαστε στην αρχή· πάντως και μόνο η γνώση ότι η κατάθλιψη δεν είναι αποτέλεσμα που έρχεται από τον ιό, αλλά είναι μια οργανικής αιτίας ,εγκεφαλική διαταραχή, βοηθάει τα μέγιστα τους επιστήμονες στις καινούργιες θεραπείες και στην αντιμετώπιση της.

Tuesday, October 18, 2011

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΙΣ ΙΝΔΙΕΣ - DHAT

ΣΤΗΝ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΙΝΔΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΜΥΘΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΑΟ.
Δηλαδή μιλάμε για «πολιτισμικές» αρρώστιες. Οι Ινδοί θεωρούν ότι χρειάζονται 40 σταγόνες αίματος για να γίνει μια σταγόνα μυελού οστών. Και χρειάζονται επίσης άλλες 40 σταγόνες μυελού οστών για να γίνει μια σταγόνα σπέρματος.
Το σπέρμα το οποίο κατά την δική τους ορολογία ονομάζεται σαν «ζωικός χυμός» και όταν υπάρχει υπερβολική απώλεια του σε αυνανισμό ή σεξ θεωρούν ότι φέρνει αυτό δυστυχία, άγχος, κατάθλιψη, δυσφορία.
Βέβαια το όλο νοσολογικό πλαίσιο και η θεώρηση του μοιάζει με τα κλασσικά σύνδρομα συμπλεγμάτων της φύσης που συνδέονται με κατάθλιψη και αμφισβήτηση προσωπικότητας.

Wednesday, October 12, 2011

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ Η ΚΑΙ «ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΙ» ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ.
Καινούριες στατιστικές δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός άρχισε πάλι να αλλάζει.
Ιδιαίτερα με την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη τον τελευταίο καιρό πλέον η συχνότητα των αυτοκτονιών έχει ανέβει πάρα πολύ σε σημείο να υπολογίζουνε ότι περίπου κάθε 40 δευτερόλεπτα υπάρχει ένας που οδηγεί τον εαυτό του στην αυτοκτονία.
Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι ηλικίες εκείνες γύρω από την εφηβεία και 20-25 ετών.
Μάλιστα στον κεντρικό ευρωπαϊκό χώρο που ακολουθούνται πιστά αυτές οι στατιστικές βλέπουμε ότι οι θάνατοι από αυτοκτονίες είναι περισσότεροι από αυτές των τροχαίων ατυχημάτων.
Βλέπουμε λοιπόν ότι αντιμετωπίζουμε ένα μείζον πρόβλημα ιατρικού χαρακτήρα που δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρει την ανάλογη αξιολόγηση τόσο και από τον τύπο όσο και από τους ανθρώπους.
Πρέπει εδώ πέρα η πληροφόρηση να είναι έντονη προκειμένου κανένας να λαμβάνει τα μέτρα του και για τον εαυτό του και για τους ιδίους πριν γλιστρήσει στην αυτοκτονικότητα εξαιτίας της κατάθλιψης ή άλλων παραγόντων κινδύνου.

Friday, September 9, 2011

ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ – ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ.
Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να αποτελούν και αυτούσια της κατάθλιψη,ς αλλά μπορεί να είναι παραγωγή άλλων ασθενειών που να συγχέονται με αυτή.
Στην προκειμένη περίπτωση χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση της ινομυαλγίας με κύρια συμπτώματα την αδυναμία σε κάθε μορφή στρες, την καταθλιπτική συνδρομή, τις διαταραχές του ύπνου και την αίσθηση από διάχυτους πόνους σε όλο το σώμα.
Στην περίπτωση της ινομυαλγίας ο ασθενής αισθάνεται να κουβαλάει ένα «μολυβένιο κουστούμι» το οποίο σε κάθε κίνηση του επιδεινώνει τους πόνους.
Αν και η ινομυαλγία είναι λοιμώδους αιτιολογίας (π.χ. Epstein Barr) αρκετές φορές μετά από αντικαταθλιπτική αγωγή υποχωρεί αισθητά για να εμφανιστεί στο μέλλον ξανά.

Thursday, September 1, 2011

ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΦΟΒΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΦΟΒΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΡΜΕΤΡΟΣ ΦΟΒΟΣ ΣΕ ΚΑΤΙ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΟ, ΑΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΑΝΩΔΥΝΟ.
Αυτό βέβαια παρουσιάζεται σε κάθε άνθρωπο αλλά εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις καταθλίψεις και συνήθως συνοδεύεται και από ψυχαναγκαστικά σύνδρομα.
Πλούσιο έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιων ειδικών φοβιών είναι η μειωμένη ψυχική αντίδραση που υπάρχει σε όλες τις μορφές κατάθλιψης και ιδιαίτερα σε όλους τους συνδυασμούς που υπάρχει οργανική πάθηση παραδείγματος χάρη διαβήτης.
Ακόμα και όταν έχουμε βελτίωση της κλινικής εικόνας της κατάθλιψης η ειδική φοβία μπορεί να αποτελέσει μια αιτία επανέναρξης των καταθλιπτικών και ψυχαναγκαστικών συμπτωμάτων.
Στις περιπτώσεις αυτές οι διάφορες ψυχοθεραπευτικές τεχνικές δρουν μόνο ανακουφιστικά και γενικά χρειάζεται ισχυρή φαρμακευτική αντιμετώπιση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Tuesday, August 9, 2011

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CROHN

Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CROHN ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΕΩΣ ΤΟΝ ΠΡΩΚΤΟ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΟ ΈΝΤΕΡΟ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ.
Όπως όλες οι συστηματικές αρρώστιες, έχει ευρύ πεδίο δράσης και διαφορετικής έντασης συμπτώματα. Πολλές φορές, αργεί να παρουσιαστεί με την κλινική της μορφή, και εμφανίζεται σαν μια εκδήλωση καταθλιπτικού συνδρόμου με συνοδεία ενός δυσαπορροφητικού συνδρόμου.
Από τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει, σίγουρα υπάρχει μια εγκεφαλική συμμετοχή σε αυτό το σύμπλεγμα αυτοάνοσου χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης, είναι μάλιστα η ημιτονοειδής ταυτόχρονη πορεία των δυο νοσημάτων. Πολλές φορές, υπάρχει ταυτόχρονη ίαση ή βελτίωση. Βέβαια, αυτές είναι απλές παρατηρήσεις προκειμένου να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει μια κοινή ρίζα. Αλλά είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει κάποια συνάφεια.

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΝΟΣ

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ TOM FORD ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ.
Πρόκειται για την ιστορία ενός άντρα που χάνει το φίλο του και περιφέρεται με την αγγλική του νοοτροπία μέσα στην Καλιφόρνια προκειμένου να βρει συνδέσεις και δρόμους παρηγοριάς.
Είναι μια αξιόλογη ταινία που εμείς εδώ δεν την αναφέρουμε τόσο για το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον αλλά για τις αιχμές που αφήνει και για το τι νοιώθουνε αυτοί που απομένουν πίσω ύστερα από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ιδιαίτερα όταν αυτό το πρόσωπο έχει επιχειρήσει και έχει «πετύχει» μια αυτοκτονία. Είναι μια υπόθεση που απασχολεί πάρα πολύ την ψυχιατρική για το βάσανο της αυτοκτονίας για αυτούς που μένουν πίσω και την προσπάθειά τους να συνδεθούνε με νέες τους πράξεις αντιδράσεις ή και οργάνωση της ζωής τους έτσι ώστε να συμπληρώσουν το κενό που φέρνει η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ιδιαίτερα όταν αυτό το πρόσωπο έχει επιχειρήσει και έχει «πετύχει» μια αυτοκτονία για αυτούς που μένουν πίσω και την προσπάθειά τους να συνδεθούνε με νέες τους πράξεις, αντιδράσεις ή και οργάνωση της ζωής τους έτσι ώστε να συμπληρώσουν το κενό που φέρνει η απώλεια του αγαπημένου προσώπου και ειδικά με τον τρόπο που έφυγε από την ζωή.
Είναι μια εξαιρετικά επιτυχής ανάλυση που αξίζει να την δει κανείς και ιδιαίτερα αν έχει εμπειρίες τέτοιου τύπου ή αν ενδιαφέρεται για αυτά τα πράγματα.

ΠΟΣΟ ΚΑΛΟΣ ΕΙΣΑΙ;

«ΠΟΣΟ ΚΑΛΟΣ ΕΙΣΑΙ; » · ΜΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΣΗ, ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ.
Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που συνεχώς γυρίζουν από αυτήν την συγκεκριμένη ερώτηση του «πόσο καλοί είναι;».
Συνεχώς αισθάνονται την άμεση ανάγκη να υπερβάλλουν τον εαυτό τους για να αποδείξουν ότι εργασιακά και ανθρώπινα είναι πολύ χρήσιμοι και δεν «στέκονται» εκεί με την αίσθηση της ανικανότητας και αβουλίας.
Έχουνε πολύ χαμηλό δείκτη αυτοεκτίμησης και ποτέ δεν αισθάνονται ότι είναι σε θέση να πιάσουν αποδόσεις που άλλοι περιμένουν για αυτούς.
Δεν σταματάνε ποτέ να εργάζονται και να κουράζονται επιδιώκοντας την μεγάλη απόδοση χωρίς να λάβουν υπόψη τι κοστίζει αυτό σε ψυχή και σώμα.
Παραμερίζουν πλήρως τις ανάγκες και του σώματος και της ψυχής για διασκέδαση και ξεκούραση προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους.
Εάν σε κάποιες περιπτώσεις δεν τα καταφέρουν έρχεται τότε το «μεγάλο κακό».
Αυτό που αισθάνονται είναι μια έντονη κατάθλιψη μέχρι τα σύνορα της πλήρης κατάρρευσης και πολύ τακτικά εμφανίζονται και με αυτοκτονικότητα στο νοσοκομείο.
Πρόκειται για μια τάξη ανθρώπων που χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση, προσοχή και εμφανίζουνε αυτό το συγκεκριμένο σύμπτωμα της ερώτησης, «Είμαι αρκετά καλός πάλι;».

Monday, August 8, 2011

Ο ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΪ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΊΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΈΡΓΑ.
Στην περίπτωση του διασήμου αμερικανού συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ που αυτοκτόνησε το 1961 σε μια σχιζοφρενική κρίση, σίγουρα η ζωή του, τουλάχιστον από ιατρικής πλευράς, είναι σημειολογικά πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τα έργα του.
Ο ιδιαίτερα προικισμένος σαν άτομο και πλούσιο σε χρήματα, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, έβγαζε από παιδί προς τα έξω την εικόνα του «σκληρού» και «μάτσο» άντρα.
Παρ’ όλες τις κατά καιρούς, από τον ίδιο αναφερόμενο, καταθλίψεις του και διαταραχές της συμπεριφοράς, όπως φάνηκε αργότερα από τους βιογράφους του λόγω ψυχωτικών εξάρσεων αποκλίσεις, ο ίδιος έδειχνε μια ιδιαίτερη αδυναμία για αντρικές συντροφιές και όπως φαίνεται από γράμματα του που στοιχειοθετήθηκαν αργότερα, ακόμα και ομοφυλοφιλικές τάσεις.
Στην περίπτωση λοιπόν Χέμινγουεϊ, έχουμε ένα εμφανές παράδειγμα σαν προκάλυμμα της αληθινής προσωπικότητας, δηλαδή τη συμπεριφορά του «σκληρού» άντρα πίσω από μια ψυχικά διαταραγμένη προσωπικότητα με έντονες καταθλιπτικές τάσεις.

Monday, August 1, 2011

Η ΨΙΛΟΚΥΒΙΝΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Η ΨΙΛΟΚΥΒΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΨΥΧΟΤΡΟΠΟ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΟΥ LSD.
Η ψιλοκυβίνη περιέχεται στα λεγόμενα «μαγικά» μανιτάρια τα οποία χρησιμοποιούνται για αντοχή στη νυχτερινή διασκέδαση και είναι αυστηρώς απαγορευμένα.
Μετά από πολλές προσπάθειες και διατάγματα σε Αμερική και Ευρώπη δοκιμάζεται η επιρροή της ψιλοκυβίνης σε ότι αφορά τη θεραπεία της κατάθλιψης. Σύμφωνα με τις έρευνες του Imperial College του Λονδίνου, φαίνεται ότι ψυχεδελικές ουσίες έχουν ουσιαστική ανταπόκριση στην ανάσυρση παθολογικών μακρινών αναμνήσεων με τρόπο τέτοιο που καταπολεμούν το στρες και την κατάθλιψη.

Friday, July 29, 2011

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΥΠΕΡΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΟΙ ΈΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΈΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΠΛΕΟΝ ΙΔΑΝΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ·ΌΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΈΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΥΠΕΡΔΙΕΓΕΡΣΗ.

Η υπερδιέγερση αυτή είναι σε ένα συγκεκριμένο σημείο ως τη λεγόμενη περιοχή 25 ή περιοχή Brodmann, η οποία φαίνεται στις εξετάσεις ότι υπερδιεγείρεται όταν υφίσταται καταθλιπτικές σχέσεις. Μάλιστα, σαν φάρμακο για την περίπτωση αυτή, πολλές φορές έχει βρεθεί η αποστολή της διέγερσης αυτής όταν αυτή κατορθώνεται και με εντελώς φυσικά μέσα όπως είναι η εξωτερική χαρά, η σκέψη και η ενασχόληση με άλλα πράγματα.
Βέβαια σήμερα, τα πράγματα έχουν προχωρήσει πάρα πολύ και, πλέον, δια της μεθόδου του μαγνητικού ερεθισμού στην εν λόγω περιοχή, μπορεί κανένας να «καταστείλει» τις «εκρήξεις» που γίνονται στην περιοχή της λευκής ουσίας εκεί πέρα έτσι ώστε να εξαλείψει το φαινόμενο της κατάθλιψης.
Σε ορισμένες έρευνες που έγιναν μαζί με το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, επιχειρούν κυρίως και έχουν βρει τη λύση, ότι ερεθίζοντας την εν λόγω περιοχή ή προκαλώντας την αναστολή των διεγέρσεων που μεταβιβάζονται με τη λευκή ουσία, να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα στην κατάθλιψη.
Βλέπουμε δηλαδή, ακόμη μια φορά ότι αυτά τα οποία παλιά ονομάζαμε γενικά «ψυχολογικά», στην ουσία είναι εγκεφαλικές δυσλειτουργίες, οι οποίες μπορούν από τον σύγχρονο γιατρό να τροποποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε ο άνθρωπος να γίνει πιο ευτυχισμένος και δραστήριος.

Wednesday, July 27, 2011

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ

Ο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ, ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ή ΈΠΕΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ.

Επειδή στην κατάθλιψη έχουμε μια γενικευμένη εγκεφαλική διαταραχή με πτώση του ανοσοποιητικού υπάρχουν προϋποθέσεις για τη γρήγορη ανάπτυξη και του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου. Στις περιπτώσεις αυτές δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος από τη μια αρρώστια στην άλλη. Αρκετές φορές αναπτύσσεται συγκεκριμένα μαζί με αυτά και μια μονονευροπάθεια του τριδύμου νεύρου. Στις περιπτώσεις αυτές έχουμε έντονη νευραλγία τριδύμου, απώλεια της αισθητικότητας και κινητικότητας στις περιοχές του προσώπου που νευρεί και εξελκώσεις στις περιοχές του δέρματος από όπου περνάει το τρίδυμο νεύρο. Όπως αναφέρουμε, πρόκειται για κλινικό φαύλο κύκλο ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί επιθετικά και φαρμακευτικά και για τις τρεις περιπτώσεις.

Δημοφιλή άρθρα