Wednesday, July 18, 2012

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: ΌΤΑΝ ΞΕΚΙNAEI Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΠΡΙΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ Η ΆΝΟΙΑ

ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΚΑΙ ΆΝΟΙΑΣ, ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΈΝΤΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΆΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
Κατά κύριο λόγο, η διαδικασία αρχίζει πολλά χρόνια πριν του αισθήματος της ανηδονίας, δηλαδή της αδυναμίας της χαράς που προκαλούν τα καθημερινά γεγονότα και μας κάνουν να αισθανόμαστε ωραία. Πέρα από αυτό, μετά αρχίζει μια συστηματική απόσυρση από τις κοινωνικές διαδικασίες, από τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και δραστηριότητες με φίλους και τελειώνει με σκέψεις θανάτου, ανημποριάς και ιδιαίτερα μειωμένης μνήμης. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι υπάρχει μια ιεράρχηση των συμπτωμάτων, κυρίως από το συναισθηματικό τομέα, που με την εξέλιξη τους, τελειώνουν με καθαρά, κλινικά, συμπτώματα άνοιας.
Το γεγονός αυτό φοβίζει λόγω του ότι η σημερινή κοινωνία έχει πλέον μεγάλο ευδόκιμο ζωής˙ έχουμε φτάσει για την Ευρώπη πάνω από τα ογδόντα, ογδόντα πέντε χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμπτώματα αυτά βρίσκουν ένα περιθώριο εξέλιξης στον κάθε άνθρωπο και παράλληλα, λόγω της συλλογικότητας και της μεγάλης έκτασης τους, πολλές φορές θεωρούνται «φυσιολογικά», έτσι που να αποφεύγει, ο ασθενής ή το περιβάλλον, να λάβει τα κατάλληλα θεραπευτικά μέτρα ή ότι θεωρούν ότι πρόκειται για μια φυσιολογική εξέλιξη. Εξού και το ρητό «γέρος είναι» μπορεί να ξεχνάει ή να στεναχωριέται.

Δημοφιλή άρθρα