Thursday, May 21, 2009

ΘΥΜΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ


Μία νεαρή οικογένεια ξεκληρίστηκε στις 19.05.09 μετά από μία έκρηξη θυμού στην Αθήνα. Το ρεπορτάζ των εφημερίδων αναφέρει ότι μετά από οικογενειακά προβλήματα και οικονομικές εντάσεις και ύστερα από έναν έντονο καβγά, ένας νεαρός άνδρας σκοτώνει τραυματίζοντας θανάσιμα τη σύζυγό του και επιχειρεί να αυτοκτονήσει πέφτωντας αγκαλιά με τα δύο του παιδιά από τον πέμπτο όροφο της πολυκατοικίας που διέμενε.
Το περιστατικό δείχνει ακόμη μία φορά τις μοιραίες συνέπειες που μπορεί να έχει η εξέλιξη μιας αντιδραστικής κατάθλιψης με συγκρουσιακά επεισόδια. Στις περιπτώσεις αυτές, όπου διογκώνεται το θυμικό και θολώνει το μυαλό από την ένταση, μειώνεται έντονα η κριτική ικανότητα, ο έλεγχος των πράξεων και «εκτονώνεται» ο εγκέφαλος με απερίσκεπτες ενέργειες και κυρίως, εκδηλώσεις βίας, εφόσον δε λειτουργεί το εγκεφαλικό σύστημα της αναστολής.
Τη στιγμή εκείνη το ξέσπασμα του θυμού είναι για τον αυτόχειρα «το φως στο τούνελ» στη λύση του προβλήματός του και μοιραία επιχειρεί την κίνηση απελπισίας με το δραματικό τέλος.
Υπάρχει θεραπεία σε αυτό; Σαφώς και ναι, εφόσον υφίσταται η έγκαιρη παρέμβαση. Βέβαια, είναι πολύ δύσκολο, αλλά, αν γίνει μία συλλογική συνείδηση να μάθουμε να μιλάμε για αυτά τα προβλήματα, πάντα υπάρχει διέξοδος, που θεραπευτικά ξεκινάει από την εξάλειψη του θυμού.
Αμέσως μετά από αυτό, αντανακλαστικά δραστηριοποιείται το κέντρο αναστολών του εγκεφάλου και η κριτική ικανότητα. Όταν κανείς φτάσει σε αυτό το σημείο, τότε πλέον μπορεί να δρομολογηθεί και η λύση στο πρόβλημά του με την κατάλληλη ειδική θεραπεία, που έχει πάντα αίσιο τέλος.

No response to “ΘΥΜΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ”

Leave a reply

Δημοφιλή άρθρα