Saturday, October 31, 2009

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ


ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΙΚΟΥ.Οι επιθέσεις πανικού εξελίσσονται σχεδόν με βεβαιότητα σε μια εθνική αρρώστια. Πάνω από 20% των περιστατικών, των εφημερευόντων νοσοκομείων έχουν στην βάση τους ένα επεισόδιο πανικού, που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές.
Συνήθως «λεοντή» είναι ο φόβος καρδιακού εμφράγματος, εγκεφαλικού, στομαχικών διαταραχών, αυξημένη ανησυχία με εφίδρωση, αδικαιολόγητη ανησυχία με σύγχυση και κυρίως ακραίος τρόμος απέναντι στο καθετί.
Βέβαια η κλινική αυτή εικόνα στην βάση της έχει, κάποια κατάθλιψη ή οργανική διαταραχή, κυρίως εγκεφαλική δυσλειτουργία, που εκδηλώνεται με σωματικές διαταραχές.
Ο εγκέφαλος ξεθάβει από τις μνήμες του καταστάσεις που τις προσαρμόζει με πρόσφατες εικόνες και βιώματα.
Οι εντυπώσεις του παρόντος ερμηνεύονται «στραβά» από τις μνήμες του παρελθόντος.
Τα βιολογικά αποτυπώματα και οι μήτρες από τα παιδικά χρόνια, οδηγούν τις βιοχημικές εγκεφαλικές αντιδράσεις σε λάθος δρόμο και συγκρουσιακές υπερβάσεις που ταράζουν την λειτουργία της σκέψης και του λογικού.
Το αποτέλεσμα είναι η διάγνωση της ομαλής λειτουργίας δύο εγκεφαλικών σχηματισμών, της αμυγδαλής και του ιππόκαμπου.
Η διακοπή της ομαλής αυτής λειτουργίας έχει σαν αποτέλεσμα μια εγκεφαλική αναστάτωση που τελικό προϊόν είναι η επίθεση του πανικού.
Εξωτερικοί στρεσογόνοι παράγοντες όπως κυκλοφοριακό χάος, οικονομικές πιέσεις, θόρυβος κ.λ.π., εντείνουν τις καταστάσεις αυτές.
Υπολογίζεται ότι κάθε 10ος Έλληνας μια φορά στην ζωή του περνάει μια διαταραχή πανικού.
Παρότι δε η θεραπεία του πανικού είναι εύκολη και σύντομη συμβαίνουν κωλυσιεργίες που παρατείνουν την κατάσταση και διαιωνίζουν το πρόβλημα

No response to “Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ”

Leave a reply

Δημοφιλή άρθρα