Friday, November 6, 2009

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ MARKUS WOLF ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΞΕΝΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΟΔΟΜΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΓΕΡΜΑΝΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΑ MARKUS WOLF (ΜΙΣΙΑ).Κατάθλιψη και ευφυΐα όπως διηγούταν ο ίδιος ήτανε τα κίνητρα που τον οδήγησαν σε αυτή την περίεργη αλλά πλήρους απόδοσης καριέρα.
Ο Markus Wolf εβραϊκής καταγωγής, γόνος αστικής οικογένειας γεννήθηκε στην περιφέρεια των Χόεν Τζόλνερ (από εκεί που κατάγονται και οι Έλληνες βασιλείς) σαν γιος ενός διανοούμενου συγγραφέα και γιατρού. Ο αδελφός του ήταν επίσης ένας αναγνωρισμένος και παγγερμανικής φήμης σκηνοθέτης. Η εβραϊκή του καταγωγή και τα απανωτά κυνηγητά του διαμόρφωσαν την μετέπειτα καριέρα.
Όπως ο ίδιος άφηνε πάντοτε να εννοηθεί μια συνεχής αντιδραστική κατάθλιψη χαρακτήριζε την ζωή του που για να την πολεμήσει προσπαθούσε να κάνει «εργασιοθεραπεία».
Σε αυτή την προσπάθεια διαμορφώθηκε σιγά-σιγά ένας ψυχαναγκαστικός χαρακτήρας σε οποιαδήποτε δουλειά και αν έκανε.
Με αυτήν την ψυχοσύνθεση όταν κατέφυγε μαζί με την οικογένεια του και τον παθιασμένο κομμουνιστή πατέρα του λίγο πριν την είσοδο του Χίτλερ στην Γερμανία στην εξουσία και στην τότε Σοβιετική Ένωση, σπούδασε αμέσως φιλοσοφία και αεροναυπηγική.
Σε πολύ νεαρή ηλικία κατέληξε να έχει επιτυχία και στα δύο και παράλληλα να εμφανίσει μια ιδιαίτερη κλίση που είχε στις ξένες γλώσσες πλην των γερμανικών και των διαφόρων ιδιωμάτων της γερμανικής γλώσσας μιλούσε άριστα βέβαια τα ρωσικά τα ισπανικά και ήξερε κομμάτια και από άλλες γλώσσες. Οι Ρώσοι παρατηρώντας την διανοητική του ικανότητα την τάση για ανωνυμία και την ιδιαίτερή του αντίληψη τον στρατεύουν στις Μυστικές υπηρεσίες και με την ιδιότητα του δημοσιογράφου φεύγει τότε αφού εκτελεί διάφορες άλλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό στην ανατολική Γερμανία όπου είναι και ο κύριος ανταποκριτής που παρακολουθεί αδιαλειπώς την δίκη της Νεμβέργης και τα παρασκήνιά της. Μόλις 30 ετών το 1953 αναλαμβάνει σαν νούμερο 2 την υπηρεσία Μυστικών πληροφοριών, την περίφημη Στάζι με κύριο αντικείμενο την στελέχωση πρακτόρων σε ότι αφορά την άλλη πλευρά της Δυτικής Γερμανίας.
Πραγματικά εκεί αναπτύσσει ένα εξαιρετικό δίκτυο που στην κυριολεξία έχει αναρίθμητους πράκτορες, τους οποίους έχει όλους καταγεγραμμένους στο μυαλό του και μπορεί και αναπτύσσει μαζί τους και προσωπικές σχέσεις.
Ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία θεωρείται η παρουσία του κατασκόπου Γκίλντερ Γκλιόμ δίπλα στο πλευρό του τότε καγκελαρίου Βιλι Μπράντ.
Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε για την κρυψίνοια του, την κατάθλιψή του και την εν γένει αγάπη του στην ανωνυμία ότι μέχρι το 1986 δεν κατάφερε καμία ξένη μυστική υπηρεσία να τον φωτογραφήσει.
Κάτω από την καθοδήγηση του και την 24ωρη σχεδόν απασχόληση του εντός του γραφείου του έρχεται μια τεράστια εξάπλωση αυτής της τρομακτικής μιχανής της Στάζι σε όλο τον κόσμο. Μεταβάλλεται σιγά-σιγά αυτή η υπηρεσία σε ένα τεράστιο δίκτυο κατασκόπων χαρακτηριζόμενων από την Γερμανική τελειότητα και την πλήρη αδιαφορία στα ανθρώπινα ιδεώδη. Μετά την πτώση του τοίχους έρχεται και η πτώση του Markus Wolf του κατασκόπου που χαρακτηρίστηκε ως άνθρωπος χωρίς προσωπείο και η σύλληψή του το 1992 αφού προηγουμένως μάταια ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ρωσία και στην Αυστρία.
Με την δικαστική του εμπλοκή καταδικάζεται 2 φορές όμως ξεφεύγει από την εκτέλεση της ποινής για να πεθάνει ήσυχα 9 Νοεμβρίου του 2006, 7 χρόνια περίπου μετά την πτώση του τοίχους.
Πριν το θάνατο του πρόλαβε και δημοσίευσε αρκετά βιβλία, μεταξύ αυτών μια «ελαφριά» αυτοβιογραφία και με το όνομα του αδελφού του ένα βιβλίο με την προσέγγιση τότε στον Γκορμπατσόφ και στην διαφάνεια και περεστρόικα που διακήρυσσε ο σοβιετικός ηγέτης.
Ο Markus Wolf ο άνθρωπος χωρίς «πρόσωπο» κατόρθωσε στην ζωή του να κάνει σχεδόν τα πάντα, ότι ήθελε να κάνει και ότι του ανέθεσαν. Το μόνο που δεν κατάφερε όπως ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί ήταν να πολεμήσει την κατάθλιψή του.

No response to “Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟ”

Leave a reply

Δημοφιλή άρθρα