Wednesday, December 9, 2009

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣ

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ
Η Ισλανδία τους τελευταίους μήνες ζει έναν εφιάλτη διότι το 90% του πληθυσμού της ανήκει (περίπου 340.000 άνθρωποι) αδυνατεί να πληρώσει τα δάνειά της και δεν έχει αρκετό ρευστό για την καθημερινότητα. Οι Ισλανδοί που ήδη έχουν ζήσει ένα έντονο μεταναστευτικό κύμα το 1900 όταν έφεραν περίπου 15.000 άνθρωποι από τους τότε συνολικά 70.000 για την Βόρεια Αμερική και τις Σκανδιναβικές χώρες ζουν ξανά τον εφιάλτη της μετανάστευσης με το 50% περίπου να σκέφτεται να αποχωρήσει και να φύγει από την χώρα προς την γειτονική Δανία αυτή την στιγμή. Μαζική εμφάνιση καταστάσεων κατάθλιψης για όλες τις ηλικίες άρχισε να εμφανίζεται πλέον τον τελευταίο καιρό όταν η ανεργία από 1,9% που ήταν έχει φτάσει τα 10%. Παράλληλα εμφανίζεται μια έντονη πρόβλεψη περαιτέρω συρρίκνωσης της κατανάλωσης κατά 10% για τους επόμενους μήνες.
Το Διεθνές νομισματικό ταμείο που δάνεισε την Ισλανδία προκειμένου να επιζήσει, έβαλε ένα ποσοστό ρεκόρ τόκων 18% σε ότι αφορά το νόμισμα της.
Γενικά έχει δημιουργηθεί για την μικρή χώρα ακριβώς επειδή είναι μικρή οι πληροφορίες μεταδίδονται πιο εύκολα ένα κλίμα αγανάκτησης, αδιεξόδου, πανικού και έντονης κατάθλιψης.
Μαζικά πλέον οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ο ένας στον άλλον και προσπαθούν με οποιοδήποτε τρόπο να δανειστούν για να ζήσουν το αύριο. Μην ξεχνάμε πως σε αυτά έρχεται και μεγάλος ισλανδικός χειμώνας με διάρκεια σχεδόν όλο το χρόνο όπου κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Τα συμπτώματα κατάθλιψης έχουν εκτοξευθεί πραγματικά σε εθνικό επίπεδο.

No response to “ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣ”

Leave a reply

Δημοφιλή άρθρα