Friday, February 19, 2010

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ : ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΗΔΟΝΙΑ

ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ Η ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΑΡΑΣ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΕΞΩ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ.
Η ανηδονία είναι η ικανότητα κάποιου να επεξεργαστεί με αισθήματα χαράς για τον εαυτό του ερεθίσματα που λαμβάνει από το περιβάλλον.
Όπως έδειξαν οι μέχρι τώρα έρευνες ο συνδυασμός της αδυναμίας να διαχειριστεί κανείς τα εξωτερικά ερεθίσματα είναι στους καταθλιπτικούς πάρα πολύ έντονο σε σχέση με τους υγιείς.
Ενώ οι υγιείς έχουν σαν σημείο αναφοράς την βελτίωση της γενικής τους κατάστασης μετά από κάθε ηδονική επιβράβευση αντίθετα η επιβράβευση αυτή στους καταθλιπτικούς διαρκεί πάρα πολύ λίγο ή δεν λαμβάνεται υπόψη.
Ο συνδυασμός αυτού του διαχειρισμού με την περιβαλλοντολογική κατάσταση και το στάδιο της κατάθλιψης είναι αυτά που δημιουργούν τα κλινικά συμπτώματα και οδηγούν καμία φορά σε απόγνωση, αδυναμία και μέχρι σκέψης αυτοκτονικότητας.
Καλό είναι λοιπόν όταν υπάρχουνε τέτοια σημάδια, τέτοια συμπτώματα και κυρίως ανηδονίας να οδηγείται κανείς στην σκέψη ότι πιθανόν έχει να κάνει με μια «βαθειά» περίπτωση κατάθλιψης και πρέπει α καταφύγει στον ειδικό ή αν τουλάχιστον δεν το θέλει να φροντίσει ο ίδιος να χαίρεται περισσότερο γνωρίζοντας ότι αυτό είναι ένα παροδικό στοιχείο που προκύπτει από την σύγκρουση του εαυτού του με το εξωτερικό περιβάλλον.

No response to “ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ : ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΗΔΟΝΙΑ”

Leave a reply

Δημοφιλή άρθρα