Wednesday, March 10, 2010

ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ.
Αυτό το σχήμα βέβαια είναι γενικό. Όμως πιο συχνή αφορμή για να ξεσπάσει κάτι τέτοιο είναι ο «μετατραυματικός πόνος».
Αυτό μπορεί να είναι από ένα χτύπημα στο πόδι, στο κεφάλι, η απώλεια αντικείμενου ή προσώπου η ακόμα για πολύ ευαισθητοποιημένα άτομα μια σκηνή από ένα θλιβερό κινηματογραφικό έργο.
Με τις σύγχρονες μεθόδους που έχουμε και ελέγχουμε τον εγκέφαλο όπως είναι η στερεογραφική ανάλυση του εγκεφαλογραφήματος ή τομογραφία ποζιτρονίων διαπιστώνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις στο κέντρο συντονισμού του πόνου που είναι ο σωματοαισθητικός φλοιός ή επεξεργασία λόγω άλλων παραγόντων π.χ. διαταραχή στα κανάλια νατρίου να οδηγεί σε έναν υπερεθισμό που φέρνει τον ασθενή σε έντονη κατάθλιψη.
Ο ασθενής που δεν ξέρει αυτούς τους νευροβιολογικούς μηχανισμούς είναι επόμενο να παραξενεύεται για το αίσθημα κατάθλιψης που νοιώθει και να μην μπορεί και να το αιτιολογήσει και να το αρχειοθετήσει σωστά.
Έτσι μην έχοντας και ιατρική πληροφόρηση και ιατρική συνδρομή μπαίνει στο τούνελ της κατάθλιψης λόγω του μετατραυματικού πόνου και χειροτερεύει.

No response to “ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ”

Leave a reply

Δημοφιλή άρθρα