Friday, July 9, 2010

ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ;

ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ.
Χωρίς αμφιβολία υπάρχει μια γενετική προδιάθεση σε όλη αυτήν την ιστορία της κατάθλιψης. Υπάρχουν πάρα πολλά μεγάλα κέντρα στο εξωτερικό όπου διεξοδικά μέσα από γονιδιακές έρευνες ψάχνουν να βρουν τον ακρογωνιαίο λίθο της αρχής της νόσου της κατάθλιψης. Όλο και περισσότερο καταλήγουν οι επιστήμονες στην ιδέα ότι κουβαλάει κανένας την κατάθλιψη μέσα του σαν μοιραία, γενετική ωρολογιακή βόμβα και όταν κατά την διάρκεια της βιογραφίας του προκύψει η αιτία τότε αυτή εκρήγνυται και εμφανίζεται με την αρχή της νόσου για να τον ταλαιπωρεί για πάρα πολλά χρόνια.
Πολλοί την παρομοιάζουν με ένα είδος ιού που περιτριγυρίζει τον άρρωστο μέχρι που ξαφνικά τον καταλαμβάνει και τον ρίχνει κάτω.
Αρκεί μια απλή αιτία, μια αποτυχία στην δουλειά ή στην οικογενειακή ζωή η κάποιο τραυματικό τέλος πάντων γεγονός μπορεί να οδηγήσει στην έναρξη της νόσου.
Γενικά πάντως μέχρι εκεί που έχουν φτάσει οι έρευνες, οι εμπειρίες και η ψυχιατρική αντίληψη φαίνεται ότι έχουμε 50% γενετική προδιάθεση και 50% επηρεασμό από το περιβάλλον. Όσο απλοϊκό και αν ακούγεται αυτό φαίνεται μια δίκαιη λύση σε ότι αφορά την αντίληψη της κατάθλιψης.
Τώρα χρειάζεται πάντοτε να το σκεφτόμαστε αυτό και να το έχουμε κατά νου όποτε σκεφτόμαστε την κατάθλιψη. Ναι μεν πολλές φορές βολεύει το γεγονός ότι κανείς «γεννήθηκε ευαίσθητος» άρα υπάρχει η πιθανότητα να αρρωστήσει πιο εύκολα αλλά ουσιαστικό ρόλο παίζει και η κοινωνική πίεση που εξασκείται πάνω του. Σε μια κοινωνία όπως είναι δική μας όπου περίπου όλα τα υπαρξιακά προβλήματα είναι λυμένα και το πρόβλημα το κυρίως που έρχεται προς τα έξω είναι η επιβεβαίωση και το υπέρβαρος είναι φυσιολογικό ότι οι ασθένειες που έχουνε μια γενετική προδιάθεση γενικευμένης αδυναμίας όπως είναι η κατάθλιψη να βρίσκονται ψηλά στον κατάλογο των υποτροπών.

No response to “ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ;”

Leave a reply

Δημοφιλή άρθρα