Friday, September 24, 2010

ΤΟ ΒΑΡΥ ΦΟΡΤΙΟ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΑΤΟΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΑΝΤΟΤΕ ΓΙΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ «ΒΑΡΟΣ» ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ.
Τα τελευταία χρόνια ψυχίατροι και ασθενείς αρχίζουν πιο συγκεκριμένα να φροντίζουν για αυτό το θέμα.
Δεν είναι μόνο η κατάθλιψη που δημιουργεί ένα κοινωνικό βάρος για τον ασθενή με την συμπτωματολογία της και με την κοινωνική της επιρροή που έχει.
Πέρα από αυτό πολύ πιο βαρύ για ορισμένες κοινωνικές ομάδες είναι το στίγμα της κατάθλιψης τόσο για τον ασθενή όσο και για τους γύρω από αυτόν.
Με έρευνες που έχουνε γίνει και με ερωτηματολόγια που έχουν συμπληρωθεί φαίνεται ότι η υπόθεση του «στίγματος» του άρρωστου από κατάθλιψη ανθρώπου δεν έχει ξεπεραστεί. Θεωρείται ένα πολύ μεγάλο «χάντικαπ» και για αυτόν και για τους τριγύρω του και δεν έχει βρεθεί οργανωμένη μέθοδος προκειμένου να ξεπεραστεί έτσι ώστε να μην εμποδίζει την θεραπεία.
Ακόμα και για χώρες προηγμένες που σχεδόν κάθε δεύτερος έχει κατάθλιψη τουλάχιστον μεταξύ του ανδρικού φύλου γίνεται τεράστια προσπάθεια να κρυφτεί αυτό έτσι που να δημιουργήσει σε γιατρούς και ψυχοθεραπευτές μεγάλα προβλήματα σε ότι αφορά την αγωγή και εν γένει την περίθαλψη των ασθενών.
Είναι απόλυτα αναγκαίο ο ασθενής που έχει το πρόβλημα του όχι φυσικά να το διαδίδει αλλά οπωσδήποτε να το αντιμετωπίζει και να επιβάλει την κοινωνία να δεχθεί αυτήν την κατάσταση.
Δεν είναι τίποτα διαφορετικό όπως π.χ. ο διαβήτης ο οποίος πάλι για πολύ καιρό υπήρξε ένα στίγμα σαν αρρώστια όπου χρειάζεται ο ασθενής ινσουλίνη.
Στην προκειμένη περίπτωση το μυαλό ενός καταθλιπτικού χρειάζεται σεροτονίνη.
Οργανικά δεν υπάρχει καμία διαφορά.

No response to “ΤΟ ΒΑΡΥ ΦΟΡΤΙΟ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΑΤΟΣ”

Leave a reply

Δημοφιλή άρθρα