Wednesday, October 27, 2010

ΤΟ «ΣΤΙΓΜΑ» ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΌΧΙ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΙΣΧΥΕ ΣΑΝ ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ «ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΩΝ».
Αυτό δεν αποτελεί καμία υπερβολή αν σκεφθεί κανείς πως εκείνη την εποχή παρουσίαζαν οι καθηγητές στους νεαρούς φοιτητές την ασθένεια.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά κάποιον που έλεγε ότι η κατάθλιψη είναι μια ευκαιρία, είναι μια πρόφαση να αναγνωρίζετε τον εαυτό σας και να μάθετε πάρα πολλά για σας τον ίδιο.
Είναι, ισχυριζότανε ο ίδιος ο καθηγητής, περίπου ανήθικο να θέλουμε να θεραπεύσουμε αυτές τις αρρώστιες που προέρχονται από το εσωτερικό του ανθρώπου και είναι μια έκφραση της αυτοτιμωρίας τους.
Βέβαια τότε όλα αυτά λέγονταν χωρίς να σηκώνεται η «τρίχα στο κεφάλι» λόγω του ότι δεν υπήρχε ακόμη το σημερινό δόγμα ότι από βιολογικής πλευράς η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια όπως και οι άλλες εγκεφαλικές αρρώστιες.
Είναι ακόμη τραγικό να σκέφτεται κανείς ότι ένα στίγμα που κουβαλάει αυτή η αρρώστια μέχρι σήμερα ξεκίνησε μάλλον από τους ίδιους τους γιατρούς η τουλάχιστον οφείλεται στο γεγονός ότι οι ίδιοι γιατροί δεν αντιμετώπισαν φανερά ακόμη και οι ψυχίατροι αυτήν την τάση να δημιουργηθεί το στίγμα της κατάθλιψης.
Τώρα που φτάσαμε σε ένα ποσοστό ένας από τους δύο να πάσχει από αυτήν την αρρώστια, βέβαια αρχίζει και αλλάζει αυτή η εντύπωση ριζικά, ιδιαίτερα στις κοινωνίες που είναι πιο κοντά στον άνθρωπο και απαιτούν άμεση θεραπεία και υποστήριξη των δικαιωμάτων του.

No response to “ΤΟ «ΣΤΙΓΜΑ» ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ”

Leave a reply

Δημοφιλή άρθρα