Friday, July 29, 2011

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΥΠΕΡΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΟΙ ΈΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΈΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΠΛΕΟΝ ΙΔΑΝΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ·ΌΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΈΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΥΠΕΡΔΙΕΓΕΡΣΗ.

Η υπερδιέγερση αυτή είναι σε ένα συγκεκριμένο σημείο ως τη λεγόμενη περιοχή 25 ή περιοχή Brodmann, η οποία φαίνεται στις εξετάσεις ότι υπερδιεγείρεται όταν υφίσταται καταθλιπτικές σχέσεις. Μάλιστα, σαν φάρμακο για την περίπτωση αυτή, πολλές φορές έχει βρεθεί η αποστολή της διέγερσης αυτής όταν αυτή κατορθώνεται και με εντελώς φυσικά μέσα όπως είναι η εξωτερική χαρά, η σκέψη και η ενασχόληση με άλλα πράγματα.
Βέβαια σήμερα, τα πράγματα έχουν προχωρήσει πάρα πολύ και, πλέον, δια της μεθόδου του μαγνητικού ερεθισμού στην εν λόγω περιοχή, μπορεί κανένας να «καταστείλει» τις «εκρήξεις» που γίνονται στην περιοχή της λευκής ουσίας εκεί πέρα έτσι ώστε να εξαλείψει το φαινόμενο της κατάθλιψης.
Σε ορισμένες έρευνες που έγιναν μαζί με το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, επιχειρούν κυρίως και έχουν βρει τη λύση, ότι ερεθίζοντας την εν λόγω περιοχή ή προκαλώντας την αναστολή των διεγέρσεων που μεταβιβάζονται με τη λευκή ουσία, να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα στην κατάθλιψη.
Βλέπουμε δηλαδή, ακόμη μια φορά ότι αυτά τα οποία παλιά ονομάζαμε γενικά «ψυχολογικά», στην ουσία είναι εγκεφαλικές δυσλειτουργίες, οι οποίες μπορούν από τον σύγχρονο γιατρό να τροποποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε ο άνθρωπος να γίνει πιο ευτυχισμένος και δραστήριος.

Wednesday, July 27, 2011

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ

Ο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ, ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ή ΈΠΕΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ.

Επειδή στην κατάθλιψη έχουμε μια γενικευμένη εγκεφαλική διαταραχή με πτώση του ανοσοποιητικού υπάρχουν προϋποθέσεις για τη γρήγορη ανάπτυξη και του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου. Στις περιπτώσεις αυτές δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος από τη μια αρρώστια στην άλλη. Αρκετές φορές αναπτύσσεται συγκεκριμένα μαζί με αυτά και μια μονονευροπάθεια του τριδύμου νεύρου. Στις περιπτώσεις αυτές έχουμε έντονη νευραλγία τριδύμου, απώλεια της αισθητικότητας και κινητικότητας στις περιοχές του προσώπου που νευρεί και εξελκώσεις στις περιοχές του δέρματος από όπου περνάει το τρίδυμο νεύρο. Όπως αναφέρουμε, πρόκειται για κλινικό φαύλο κύκλο ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί επιθετικά και φαρμακευτικά και για τις τρεις περιπτώσεις.

Monday, July 18, 2011

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΈΛΕΓΑΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΌΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΤΑΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

Μάλιστα πριν δέκα χρόνια, κατόρθωσαν κάποιοι επιστήμονες στην Ουάσινγκτον, μέσω εξειδικευμένων μαγνητικών τομογράφων, να βρουν και την περιοχή η οποία είναι «διαταραγμένη», όταν υπάρχει το σύνδρομο της κατάθλιψης. Πρόκειται για την περιοχή 25 ή αλλιώς για την περιοχή Brodmann. Έτσι λοιπόν σήμερα, προχωρώντας η έρευνα στο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας βρέθηκε ότι όσο πιο ταραγμένη είναι η περιοχή αυτή, τόσο πιο μεγάλη είναι η κατάθλιψη.
Δηλαδή, πέρα από τον ποιοτικό παράγοντα έχουμε και μια «ποσοτική» κατά κάποιο τρόπο έκφραση της κατάθλιψης. Όσο πιο δυνατή δηλαδή είναι η «εξέγερση» εκεί των κυττάρων και ιδιαίτερα αυτή της λευκής ουσίας, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκταση της κατάθλιψης.
Μάλιστα, εφαρμόζοντας τις διάφορες θεραπευτικές μεθόδους όπως φάρμακα ή διακρανιακό μαγνητικό ερεθισμό ή και τα δυο μαζί, πιστοποιείται ότι ακριβώς ελαττώνεται η έξαρση στη περιοχή αυτή, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα μέγιστο θεραπευτικό γεγονός για το θέμα της κατάθλιψης.
Μια ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί για την περίπτωση που η κατάθλιψη αυτή θεραπεύεται πολύ καλύτερα με το λεγόμενο διακρανιακό μαγνητικό ερεθισμό, παρά με συνδυασμό φαρμάκων.
Άλλωστε, είναι γνωστό ότι σε ένα 30% περίπου, τα λεγόμενα αντικαταθλιπτικά ψυχοφάρμακα δεν δρουν με την ένταση που πρέπει, με αποτέλεσμα να έχουμε μια μείωση του αποτελέσματος στην εν λόγω περιοχή.

Wednesday, July 13, 2011

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ.
Η διαταραχή αυτή ποικίλει από τόπο σε τόπο στον εγκέφαλο και ως εκ τούτου παρουσιάζεται με διαφορετική συμπτωματολογία κάθε φορά. Η κατάθλιψη ενεργειακά ξεκινά από τη διαταραχή της ελάχιστης εγκεφαλικής δράσης λειτουργικών συστημάτων. Επειδή ο εγκέφαλος σε κατάσταση αδράνειας έχει μια ελάχιστη βιοηλεκτρική δραστηριότητα που καταγράφεται και στο ΗΕΓ μπορεί με αυξομειώσεις της να δείξει μια παθογένεια όπως εν προκειμένω στην κατάθλιψη.
Σήμερα η αδράνεια αυτών των εγκεφαλικών συστημάτων μπορεί να προσδιορίζεται και με την μαγνητική τομογραφία και με το ΗΕΓ. Στις έρευνες για την κατάθλιψη βρέθηκε ότι η αρχή της παθογένειας της εντοπίζεται στην ταυτόχρονη δυσλειτουργία αυτών των συστημάτων.

Tuesday, July 12, 2011

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ MUNCHAUSEN

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ MUNCHAUSEN ΕΙΝΑΙ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΜΟΛΙΕΡΟΣ, ΜΕ ΤΟ ΈΡΓΟ ΤΟΥ “ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΑΣΘΕΝΗΣ”.
Το όνομα Munchausen πάρθηκε από έναν γερμανό “παραμυθά” το βαρόνο Munchausen. Χαρακτηρίζει το σύνδρομο Munchausen τους ασθενείς οι οποίοι κάνουν τα πάντα να τραβήξουν την προσοχή του γιατρού έως που στο τέλος πιστεύουν και οι ίδιοι ότι έχουν τα συμπτώματα που ισχυρίζονται. Με τα χρόνια αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη εκπαίδευση στο να ξεγελούν τους πάντες, συγγενής και ιατρικό προσωπικό σχετικά με τα προβλήματα τους. Έτσι είναι πολύ δύσκολο αρκετές φορές να γίνει η διαφοροδιάγνωση της αρρώστιας έγκαιρα και να δοθεί η κατάλληλη αγωγή με την οποία συνεργάζεται ο ασθενής γιατί θεωρεί ότι έτσι επιβεβαιώνεται. Πίσω από το σύνδρομο αυτό συνήθως κρύβεται κατάθλιψη και ψυχωσικές διαταραχές.

Monday, July 11, 2011

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ;

ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΤΗΝ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΑΝ ΕΝΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

Βέβαια οι περισσότεροι ασθενείς γνωρίζουν ότι η κατάθλιψη κάνει κύκλους μέσα στον οργανισμό και συνεπώς δεν είναι για πάντα.
Υποχωρεί κατά κανόνα μόνη της αλλά πιο γρήγορα με την βοήθεια ειδικών και φαρμάκων.
Την ώρα όμως που την αισθάνεται ο ασθενής και ιδιαίτερα στην μεγάλη ένταση αισθάνεται ότι είναι για πάντα ακόμα και αν υποσυνείδητα γνωρίζει ότι θα υποχωρήσει.
Με τον καιρό στους καταθλιπτικούς αυτή η ένταση της συμπτωματολογίας και της αγωνίας του πότε θα φύγει και πότε θα είναι «ελεύθεροι» από αυτό το βάσανο είναι το πιο επικίνδυνο σημείο γιατί τους κάνει να αισθάνονται ιδιαίτερα ανασφαλείς, τρομαγμένοι και αβέβαιοι.
Έτσι το πρώτο μέλημα και η πρώτη σκέψη που πρέπει να έχει αυτός που θα τον ακουμπήσει η κατάθλιψη είναι ότι δεν είναι για πάντα.
Αυτό είναι και το πρώτο βήμα για την θεραπεία. Ακόμα ένα μεγαλύτερο βήμα είναι η πεποίθηση όταν θα φύγουν τα συμπτώματα ότι «έφυγαν» για πάντα.

Saturday, July 9, 2011

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΗΣ ΖΩΗΣ.

Πρόκειται για τη Χανελόρε Κολ, γυναίκα του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ.
Η ίδια έθεσε τέρμα στη ζωή της τον Ιούλιο του 2001. Τότε όλοι πίστεψαν ότι τα αίτια ήταν μια έντονη κατάθλιψη εξαιτίας φωτοφοβίας και αλλεργίας. Μετά από είκοσι περίπου χρόνια, στη βιογραφία της αναφέρεται το γεγονός μιας άκρως τραυματικής της εμπειρίας σε ηλικία δώδεκα ετών που τη συνόδευε σε όλη της τη ζωή. Έπρεπε να περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να γίνει κατανοητό πως ένα ιδιαίτερα βασανιστικό γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε μια τέτοια κατάσταση – λύτρωση ακόμη και στα επώνυμα άτομα.

Wednesday, July 6, 2011

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΚΛΗΤΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΕΝΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ.
Η επικινδυνότητά της έγκειται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι στην περίπτωσή της εμφανίζονται τακτικά και αυτοκτονικές τάσεις με δραματικό χαρακτήρα.
Κυρίως η γένεση αυτών των ψυχικών διαταραχών έρχεται από δυσλειτουργίες από την περιοχή του μεσεγκεφάλου.
Μια περιοχή η οποία μπορεί να ελεγχθεί με μεγάλη ακρίβεια με τα ακουστικά προκλητά δυναμικά.
Όπως σε μια εκτεταμένη έρευνα σε ασθενείς με κατάθλιψη που κάναμε ακουστικά προκλητά δυναμικά και τα αποτελέσματα τα συγκρίναμε με ανάλογα φυσιολογικά βρέθηκαν στα ακουστικά μεγάλες αποκλίσεις της τάξης του 60% και πάνω.
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν την αναγκαιότητα της εξέτασης των προκλητών δυναμικών στα καταθλιπτικά σύνδρομα.

Tuesday, July 5, 2011

Η ΑΓΧΩΔΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟ, ΕΝΤΟΝΗ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΚΑΘΗΣΙΑ.
Παρουσιάζεται κυρίως στα νέα παιδιά και λιγότερο στους μεσήλικες και εντείνεται επικίνδυνα όταν υπάρχουν ψυχικές καταστάσεις και περιβαλλοντολογικές διαταραχές.
Η αγχώδης κατάθλιψη επηρεάζεται άμεσα από το περιβάλλον σε σημείο που σε περιβαλλοντολογικές ενοχλήσεις να φτάνει ο ασθενής αθροιστικά σε αισθήματα φόβου και πανικού με έντονες αϋπνίες και τάσεις για αυτοκτονία.
Η αγχώδης κατάθλιψη είναι από τις πλέον συνηθισμένες μορφές αλλά παράλληλα και ιατρικά η πιο παραμελημένη.
Επειδή υπερεπάρκεια περιστατικών και ο σημερινός τρόπος ζωής είναι υπέρμετρα στρεσογόνος θεωρείται λανθασμένα από ασθενείς και γιατρούς μια κατάσταση στα «όρια» του φυσιολογικού και δεν λαμβάνονται δραστικά μέτρα άμεσα.

Δημοφιλή άρθρα