Monday, July 18, 2011

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΈΛΕΓΑΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΌΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΤΑΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

Μάλιστα πριν δέκα χρόνια, κατόρθωσαν κάποιοι επιστήμονες στην Ουάσινγκτον, μέσω εξειδικευμένων μαγνητικών τομογράφων, να βρουν και την περιοχή η οποία είναι «διαταραγμένη», όταν υπάρχει το σύνδρομο της κατάθλιψης. Πρόκειται για την περιοχή 25 ή αλλιώς για την περιοχή Brodmann. Έτσι λοιπόν σήμερα, προχωρώντας η έρευνα στο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας βρέθηκε ότι όσο πιο ταραγμένη είναι η περιοχή αυτή, τόσο πιο μεγάλη είναι η κατάθλιψη.
Δηλαδή, πέρα από τον ποιοτικό παράγοντα έχουμε και μια «ποσοτική» κατά κάποιο τρόπο έκφραση της κατάθλιψης. Όσο πιο δυνατή δηλαδή είναι η «εξέγερση» εκεί των κυττάρων και ιδιαίτερα αυτή της λευκής ουσίας, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκταση της κατάθλιψης.
Μάλιστα, εφαρμόζοντας τις διάφορες θεραπευτικές μεθόδους όπως φάρμακα ή διακρανιακό μαγνητικό ερεθισμό ή και τα δυο μαζί, πιστοποιείται ότι ακριβώς ελαττώνεται η έξαρση στη περιοχή αυτή, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα μέγιστο θεραπευτικό γεγονός για το θέμα της κατάθλιψης.
Μια ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί για την περίπτωση που η κατάθλιψη αυτή θεραπεύεται πολύ καλύτερα με το λεγόμενο διακρανιακό μαγνητικό ερεθισμό, παρά με συνδυασμό φαρμάκων.
Άλλωστε, είναι γνωστό ότι σε ένα 30% περίπου, τα λεγόμενα αντικαταθλιπτικά ψυχοφάρμακα δεν δρουν με την ένταση που πρέπει, με αποτέλεσμα να έχουμε μια μείωση του αποτελέσματος στην εν λόγω περιοχή.

No response to “Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ”

Leave a reply

Δημοφιλή άρθρα