Tuesday, February 16, 2010

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

ΠΕΡΙΠΟΥ 400.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΜΙΑ ΧΑΡΑ.
Το σπουδαιότερο είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν ξέρουν ότι πάσχουν από την ασθένεια αυτή. Ιδιαίτερα οι άνδρες είναι σχεδόν πεπεισμένοι ότι δεν έχουνε κάτι τέτοιο.
Ένα ατελείωτο αίσθημα κενού, από το πουθενά, όλα γκρίζα και απαρηγόρητα, αυτό είναι το γενικό συναίσθημα που διακατέχει κάποιον με αρχόμενη κατάθλιψη.
Οι περισσότερες ψυχιατρικές ασθένειες έχουνε ένα κέντρο κάπου στον εγκέφαλο η διαταραχή του οποίου τους προκαλεί. Για παράδειγμα όταν έχουμε εμμονές η ιδεοψυχαναγκασμό τότε δυσλειτουργεί το κέντρο του εγκεφάλου που είναι τοποθετημένο για κάποιες ιδέες και πράξεις. Στην περίπτωση π.χ. της ανορεξίας δεν λειτουργεί σωστά το κέντρο της όρεξης. Στην κατάθλιψη αντίθετα δεν λειτουργεί σχεδόν όλος ο εγκέφαλος σωστά.
Κατά κανόνα έχουμε μια σωματική εκδήλωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης τα οποία όμως ο ενδιαφερόμενος σπάνια τα φέρνει σε σύνδεση με την ίδια αρρώστια.
Αξίζει να αναφέρουμε τα πιο χαρακτηριστικά από τα συμπτώματα όπως το κυριότερο που είναι οι διαταραχές του ύπνου όπου περίπου το 90% των ασθενών δεν μπορούν να αποκοιμηθούν και ξυπνάνε εύκολα.
Άλλο ένα σύμπτωμα είναι η κόπωση και η απώλεια ενέργειας. Χαρακτηριστική είναι η αφόρητη αίσθηση κόπωσης που ανατρέπει κάθε δραστηριότητα της καθημερινότητας. Μεγεθύνονται τα καθημερινά όπως το να σηκωθεί να πάει κανείς στην δουλειά και σχεδόν θεωρούνται αδύνατες προς εκτέλεση οι εργασίες.
Επίσης ένα άλλο σύμπτωμα είναι και οι διαταραχές της όρεξης.
Το φαγητό δεν φέρνει καμία όρεξη πια και σχεδόν με μεγάλη προσπάθεια πρέπει κανείς να το «κατεβάζει» για να ζήσει.
Μετά έχουμε τις διαταραχές της συγκέντρωσης. Η σκέψη αναφέρεται μόνο σε λίγα θέματα πολύ αργά και είναι σχεδόν «άδεια» από ιδέες.
Μετά έχουμε την αυτοκτονικότητα. Είναι αυτό που εμφανίζεται ξαφνικά ενώ υπάρχει σε λανθάνουσα κατάσταση σχεδόν σε όλους τους ασθενείς.
Η κατάθλιψη δημιουργεί μια κατάσταση κενή που δεν μπορεί να την φανταστεί ο καθένας. Αρκετές φορές χαρακτηριστικό είναι ότι στην κατάσταση αυτή αυτού του κενού αντιδρά ο ασθενής από μόνος του χωρίς να καταλάβει γιατί το κάνει.
Υπάρχουν και μορφές της κατάθλιψης που δεν εκδηλώνονται μόνο με θλίψη αλλά έχουν άλλες μορφές όπως αδυναμία, ευερεθιστότητα, συγκέντρωση σε ένα ανόητο θέμα κ.λ.π.
Ιδιαίτερα οι άντρες δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτή την διαφορετικότητα και όταν παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα αρχίζουν απελπισμένες προσπάθειες προκειμένου να ξεφύγουν από αυτόν τον φαύλο κύκλο.
Τέτοια είναι μια απρόσμενη δραστηριότητα (γυμναστήρια, συμπληρώματα διατροφής κ.λ.π.). Ο λόγος που οι άντρες αυτοκτονούν σχεδόν διπλά από ότι οι γυναίκες οφείλεται στο γεγονός αυτό ότι συνηθίζουν να νομίζουν ότι η κατάθλιψη δεν είναι «ανδρική υπόθεση». Έτσι τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα τραγικά και όπως είπαμε ο δείκτης της αυτοκτονίας στους άντρες διπλός.
Σε αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες συνηθίζουν πιο εύκολα να ζητάνε βοήθεια και από τους δικούς τους και από τον ειδικό πράγμα που την σώζει πολύ πιο γρήγορα. Σήμερα υπάρχουν στην διάθεση αρκετά φάρμακα για να επηρεάσουμε την σεροτονίνη η έλλειψη της οποίας προάγει την κατάθλιψη σχεδόν σε όλο τον εγκέφαλο καθώς επίσης και ειδικά ψυχοθεραπευτικά σχήματα που ενισχύουν την θεραπεία.

No response to “Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ”

Leave a reply

Δημοφιλή άρθρα