Wednesday, November 4, 2009

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ : Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ


ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ.Η κατάθλιψη είναι μια ύπουλη ασθένεια η οποία παρουσιάζεται με έντονα προβλήματα ξαφνικά, έχει όμως μια χρόνια πορεία.
Καταρχάς έχει πολλά κληρονομικά στοιχεία έτσι που περίπου το 30% την κουβαλάει μέσα στο «καλούπι» του.
Η αρχή της διεργασίας ανάπτυξης της κατάθλιψης είναι πάντα ένα τραυματικό γεγονός, μια έντονη συγκίνηση ή ένα χτύπημα ακόμη και ένα σωματικό βάρος ή ασθένεια.
Άσχετα με το πώς αρχίζει, το πλέον ουσιαστικό στην κατάθλιψη είναι πότε εκδηλώνεται με ποια μορφή και πόσο γρήγορα κανείς μπορεί να προλάβει την θεραπεία. Η θεραπεία της κατάθλιψης είναι άκρως ουσιαστική διότι χωρίς την έγκαιρη επέμβαση του ψυχιάτρου και την χρησιμοποίηση φαρμακευτικής βοήθειας είναι πάρα πολύ γρήγορη η ανάπτυξη των συμπτωμάτων.
Ένα από τα συμπτώματα που είναι άκρως επικίνδυνα είναι η αυτοκτονικότητα που υπάρχει στο 15% με 20% των ασθενών που δεν είναι σε θεραπευτική αγωγή και μπορεί ανά πάσα στιγμή σαν μια «ωρολογιακή βόμβα» να φέρει το δυσάρεστο για τον ασθενή. Τα τελευταία χρόνια η ιατρική κοινότητα πανευρωπαικά για να μην πούμε παγκόσμια πιεζόμενη εξαιρετικά από τον μεγάλο αριθμό των νέων ασθενών και την προβλεπόμενη ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη πίεσε την φαρμακευτική έρευνα σε νέες προσπάθειες προκειμένου να βρεθούν ακόμη πιο αποτελεσματικά φάρμακα.
Δυστυχώς για αυτό δεν έχει δοθεί ακόμη μια τελική απάντηση. Έτσι λοιπόν επειδή υπάρχει μια πολυμορφία χαρακτήρων και μορφών της κατάθλιψης είναι αναμενόμενο να υπάρχει και μια πολυθεραπεία.
Πολυθεραπεία ονομάζουμε στην ιατρική αυτές τις αγωγές που είναι συνισταμένη πολλών άλλων φαρμακευτικών ουσιών. Πάντα υπάρχει μεγάλη αγωνία σε ότι αφορά την κατάθλιψη για την εύρεση ενός καινούριου φαρμάκου προκειμένου να είναι πιο δυνατό και να λύσει τα τόσα προβλήματα που δημιουργούνται ιδιαίτερα αυτά της αιχμής και τα χρήζοντα άμεσης θεραπείας.
Μια μεγάλη κατάκτηση σε αυτόν τον τομέα ήρθε μάλιστα από το πλαίσιο της φυσικής επιστήμης και είναι κατά κάποιο τρόπο και ελεύθερη πλήρως από παρενέργειες. Πρόκειται για τον λεγόμενο διακρανιακό μαγνητικό ερεθισμό ο οποίος με μικρά μαγνητικά «σοκ» χωρίς κανένα πόνο δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενδοκρανιακά μέσα στον εγκέφαλο για περισσότερες για την ανάπτυξη περισσότερων οποιοειδών και λειτουργικής βελτίωσης των εγκεφαλικών κυττάρων έτσι ώστε από μόνα τους να φτάσουν σε ένα σημείο να αντιμετωπίζουν τις δυσάρεστες καταστάσεις και αν φέρνουν βελτίωση της καταθλιπτικής συνδρομής εκεί που μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποια ελπίδα.
Ο διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός χρησιμοποιούνταν λοιπόν και χρησιμοποιείται σε όλες τις ευρωπαϊκές και αμερικάνικες ψυχιατρικές κλινικές σαν το τελευταίο όπλο εναντίον του εχθρού της κατάθλιψης.
Σε αυτό το οπλοστάσιο ήρθε να προστεθεί και ένα νέο φάρμακο που προέκυψε από την φαρμακευτική εμπειρία δηλαδή η ερυθροποιητίνη.
Η ερυθροποιητίνη είναι μια ουσία που διεγείρει το μυελό των οστών σε παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων εξόν και το όνομα της. Δηλαδή προέρχεται από το ερυθρός και το ποίο.
Η ερυθροποιητίνη αποτελεί ένα νέο όπλο για την κατάθλιψη. Αρχικά το φάρμακο έγινε γνωστό γιατί χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους αθλητές σαν φάρμακο ντοπαρίσματος για καλύτερες αποδόσεις καθώς επίσης και στους νεφροπαθείς προκειμένου να αυξάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και να αντιμετωπίζονται οι μικροαιμορραγίες που έχουν.
Μεγαλύτερη όμως και τακτικότερη χρησιμοποίηση και πλέον και η πειραματική έρευνα κατέδειξε ότι μεταξύ των άλλων διεγείρει η ερυθροποιητίνη τους υποδοχείς στον εγκέφαλο οι οποίοι δημιουργούν τις προϋποθέσεις να αυξηθούν οι νευροδιαβιβαστές που πολεμούν την κατάθλιψη.
Επαναλαμβανόμενο αυτό το πείραμα πολλές φορές έφερε μεγάλες επιτυχίες σε συνδυασμό δε με το διακρανιακό μαγνητικό ερεθισμό έφερε μια επιτυχία που δεν την συναντήσαμε σε καμία άλλη συνδυασμένη φαρμακευτική αγωγή.
Φαίνεται ότι με τον καινούριο αιώνα αρχίζει πλέον και η ανάπτυξη συνδυασμένων αγωγών σε ότι αφορά την θεραπεία της κατάθλιψης όπου έχουμε συγκερασμό φαρμάκων και μηχανικών επιδράσεων. Ο συνδυασμός ερυθροποιητίνης με διακρανιακό μαγνητικό ερεθισμό είναι μια μεγάλη λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που ταλανίζει την ανθρωπότητα.

No response to “ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ : Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ”

Leave a reply

Δημοφιλή άρθρα