Wednesday, December 2, 2009

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΣΠΑΝΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ.
Το σύνδρομο της σεροτονίνης πρέπει πάντοτε να το έχουνε κατά νου όλοι όσοι παίρνουν συνδυασμούς αντικαταθλιπτικών ή άλλων ψυχοφαρμάκων.
Συνήθως παρουσιάζεται τελείως ξαφνικά με ανιδρωσία ή εφιδρώσεις, έντονο τρόμο των χεριών, ακαθησία, διαταραχές από τα μάτια, υπερκινητικότητα, υπερδραστηριότητα, υπερ-αντανακλαστικότητα με σφίξιμο των μυών και γενικευμένη εφίδρωση.
Αυτά είναι τα πρώτα σημαντικά συμπτώματα, όπου βέβαια ακολουθούν και άλλα ψυχικά ιδιαίτερα σύγχυση, αδυναμία κατανόησης λόγου και άτακτες αψυχολόγητες αντιδράσεις. Το σύνδρομο της σεροτονίνης πρέπει να λαμβάνεται πολύ γρήγορα υπόψη και να γίνεται άμεση διάγνωση καθώς επίσης και η θεραπεία η οποία κατά κύριο λόγο συνίσταται στην διακοπή των φαρμάκων που προκαλούν την μεγάλη συγκέντρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και ταυτόχρονη χορήγηση αντισεροτονινικών φαρμάκων.
Είναι μια δύσκολη δουλειά που μπορούν να την κάνουν μόνο ειδικοί γιατροί για αυτό μόλις κανένας αντιληφθεί μια τέτοια κατάσταση το πιο σωστό είναι να αποτανθεί στον ειδικό για την παραπέρα διάγνωση και διαχείριση της κατάστασης.
Το σύνδρομο της σεροτονίνης εμφανίζεται τακτικά, είναι για όλες τις ηλικίες ακόμη και για παιδιά, πολύ δε περισσότερο έχει διαπιστωθεί και σε νεογέννητα από έγκυες μητέρες που κάνανε χρήση χρόνια σεροτονικών φαρμάκων.

No response to “ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ”

Leave a reply

Δημοφιλή άρθρα