Tuesday, January 18, 2011

ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΣΤΙΚΗΣ ΙΝΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΓΟΝΙΔΙΑΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΝΖΥΜΟΥ ( C F T R ) ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΧΥΜΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.
Έτσι τα χαρακτηριστικά της κυστικής ίνωσης είναι η αλμυρή γεύση του δέρματος περιορισμένη ανάπτυξη με συσσώρευση, λίπος, μεγάλη εκροή βλέννας και συχνές λοιμώξεις, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, δυσαπορροφητικά σύνδρομα και πολλές φορές έλλειψη σπερματικών αγγείων στους αρένες και πληκτροδακτυλία.
Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται από την παιδική ηλικία και γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης με θεραπευτικές αγωγές από αντιβιώσεις, εισπνοές κ.λ.π.
Κυρίως μεγάλη έκταση η κυστική ίνωση έχει στο λευκό πληθυσμό της Αμερικής από όπου έρχονται οι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την νόσο. Εκεί λοιπόν επισημάνθηκε και η πάρα πολύ συχνή εμφάνιση της κατάθλιψης σε ασθενείς με κυστική ίνωση.
Αναμενόμενα το γεγονός αυτό αποδόθηκε σε μια πιθανή αντιδραστική καταθλιπτική αγωγή και αποτυχημένων θεραπειών. Απεδείχθη όμως ότι πρέπει να υπάρχει και μια πρωτοπαθής σχέση, η οποία ερευνάται, στο πλαίσιο μιας πιθανής συνοδευτικής εγκεφαλικής διαταραχής στην κυστική ίνωση.

No response to “ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ”

Leave a reply

Δημοφιλή άρθρα